x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Nu a fost stabilită data judecării protestatarilor din Xinjiang

China: Nu a fost stabilită data judecării protestatarilor din Xinjiang

25 Aug 2009   •   00:00

Autorităţile din regiunea autonomă Xinjiang au dezminţit începerea în cursul acestei săptămâni a proceselor celor peste 200 de persoane care ar fi participat la tulburările etnice produse luna trecută.



Ziarul China Daily a indicat în urmă cu o zi că procesul protestatarilor va începe în cursul acestei săptămâni la tribunalul din Urumqi, capitala acestei regiuni cu populaţie majoritar musulmană, unde au început incidentele violente din 5 iulie. "Nu s-a stabilit încă nicio dată pentru proces. Nu ştiu cum a obţinut China Daily această informaţie, dar nu este adevărată. Vom anunţa mass-media când se va desfăşura procesul", a declarat pentru AFP Li Hua, un responsabil din guvernul regiunii Xinjiang.

Cel puţin 197 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor, în cea mai mare parte membri ai etniei han atacaţi de uiguri (musulmani vorbitori de limba turcă), etnia majoritară în Xinjiang. Chinezii han reprezintă grupul etnic predominant în China. Li Hua a dezminţit, de asemenea, faptul că numărul persoanelor judecate depăşeşte cifra de 200, aşa cum a afirmat luni China Daily. Această cifră de 200, menţionată de ziar, este mult mai mare decât cea de 83 de persoane arestate oficial, cifră comunicată de autorităţi.

Potrivit ziarului de limbă engleză China Daily, autorităţile au întărit măsurile de securitate în zona tribunalului din Urumqi de teama unor noi tulburări, cu patrule ale poliţiei populare înarmate, forţa însărcinată cu menţinerea ordinii 24 de ore din 24.

×
Subiecte în articol: externe