Politica chinezească „zero COVID”, aplicată după aproape trei ani de restricții dure, devenise deja insuportabilă pentru zeci de milioane de oameni închiși periodic în case sau cronometrați de poliție în timp ce erau lăsați să iasă pentru a-și cumpăra de mâncare sau a se dezmorți. În acest context, scânteia care a declanșat explozia socială a fost moartea a zece persoane într-un incendiu ce a cuprins joi noapte un apartament din orașul Urumqi, din vestul țării. În 24 de ore, știrile despre această tragedie adunaseră sute de milioane de vizualizări pe internet. Imaginile de la fața locului arătaseră mașini de pompieri așteptând îndepărtarea unor garduri care înconjurau imobilul, iar publicul cerea o anchetă care să stabilească dacă victimele avuseseră posibilitatea să fugă din clădirea cuprinsă de flăcări. Conform unui locuitor, zona era supusă ordinului „stați în case” încă din 7 august! „După acest accident, ne întrebăm acum dacă să mai ascultăm de autorități”, le-a spus localnicul reporterilor BBC. Și oamenii nu au mai ascultat.
„Mă arestezi pentru că țin o pancartă care nu spune nimic?”
Din Urumqi, protestele au ajuns la Beijing, Shanghai și Wuhan - locul din care a pornit pandemia. În capitală, o demonstrație a avut loc chiar la o celebră universitate chineză, Tsinghua, absolvită de însuși președintele Xi. Protestatari țineau la vedere foi albe de hârtie și așa s-a întâmplat și în alte locuri.
Gestul este inspirat de manifestațiile din Hong Kong din 2020, unde localnicii au ținut bucăți de hârtie goale pentru a protesta față de legile draconice de securitate națională impuse orașului. Autoritățile interziseseră sloganurile și frazele de protest, așa că foile albe erau o sfidare la adresa noilor reguli: „Mă arestezi pentru că țin o pancartă care nu spune nimic?”.
Un demonstrant de 26 de ani din Beijing le-a declarat jurnaliștilor britanici că foile albe „reprezintă tot ceea ce vrem să spunem, dar nu putem spune”. Conform BBC, cenzura oficială a invadat platformele de socializare chineze. „Zeci de milioane de postări au fost filtrate. Căutările după «coala albă de hârtie» și «hârtia albă» întorc acum doar câteva rezultate”, spune un analist media al BBC. Acțiunea de curățare a rețelelor sociale a provocat furie online.
Pe fondul protestelor cu foi goale, un mare producător de hârtie din Shanghai a fost forțat să nege zvonurile că ar fi luat toată hârtia A4 de pe rafturi din motive de securitate națională. Oficialii fabricii au spus că producția și funcționarea sunt normale și că au anunțat poliția despre un document fals care circula online, care a declanșat zvonul.
Scandări șocante pentru urechile unui chinez
De-a lungul anilor, revoltele din China au fost declanșate de o serie de probleme - de la poluarea toxică la acapararea ilegală de terenuri sau maltratarea unui membru al comunității de către poliție. De data aceasta însă, e ceva diferit.
În China este de-a dreptul șocant să auzi o mulțime din Shanghai cerând liderului Xi Jinping să demisioneze. Dacă îl critici public pe secretarul general al Partidului Comunist, riști să fii băgat în închisoare. Și totuși asta s-a întâmplat. Jurnaliștii BBC au descris scena:
Un protestatar strigă: „Xi Jinping!”
Și sute răspund: „Demisia!”
Din nou și din nou: „Xi Jinping! Demisia! Xi Jinping! Demisia!”
S-a și cântat: „Partidul Comunist! Demisia! Partidul Comunist! Demisia!”
Guvernul pare să fi subestimat grav nemulțumirea în creștere față de politica zero-COVID, indisolubil legată de domnul Xi, care a promis recent că nu va exista nicio abatere de la reguli. Dar se pare că nu există o cale ușoară de ieșire din colțul în care Partidul pare să se fi pictat.
Relaxare, doar după înăbușirea protestelor
Profesorul Steve Tsang, director al Institutului Chinezesc la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra, spune într-o analiză pentru BBC că guvernul chinez riscă să piardă controlul, dacă protestele COVID în China se răspândesc pe scară largă. „Dacă președintele Xi Jinping nu reușește să reprime demonstrațiile, va da semne de slăbiciune” și asta ar duce la mai multe proteste în orașele care au suferit din cauza blocării”, spune Tsang.
Profesorul Tsang crede că Xi Jinping ar putea face unele schimbări în politicile zero-COVID, dar numai după înăbușirea demonstrațiilor. „Ceea ce se poate întâmpla este că, odată ce a restabilit ordinea așa cum o vede în China, ar putea face unele ajustări pentru a elimina unele dintre nemulțumirile care i-au motivat pe mulți dintre protestatari să iasă în stradă”.
Foaia albă de hârtie a chinezilor se alătură acum raței de cauciuc din Thailanda și florilor din Belarus ca emblemă a protestului modern.
Un grup format din zeci de protestatari a fost somat să nu mai scandeze sloganuri anti-lockdown. Oamenii s-au conformat și au început să strige în batjocură „Mai mult lockdown!” și „Vreau să fac un test COVID!”