x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Xi Jinping poate deveni presedinte pe viata!

China: Xi Jinping poate deveni presedinte pe viata!

11 Mar 2018   •   11:16
China: Xi Jinping poate deveni presedinte pe viata!
Sursa foto: 刘卫兵

Adunarea Naţională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat duminică un amendament constituţional prin care este abolită limitarea numărului de mandate prezidenţiale, ceea ce îi oferă actualului şef al statului chinez, Xi Jinping, posibilitatea de a rămâne la conducerea ţării şi după anul 2023.

 

Cu 2.958 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri, membrii ANP s-au pronunţat pentru amendarea legii fundamentale. Până acum, Constituţia chineză prevedea două mandate prezidenţiale de câte cinci ani. Este prima modificare constituţionala adoptata în China în ultimii 14 ani.

De la instalarea sa la conducerea Partidului Comunist Chinez, în 2012, şi apoi in fruntea statului, la începutul lui 2013, Xi Jinping (64 de ani) şi-a sporit treptat autoritatea, punând un mare accent pe propagandă şi pe prezenţa sa în media de stat. O lege chineză reprimă sever disidenţa pe internet, apărători ai drepturilor omului primind pedepse grele, iar militantul prodemocraţie Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit în detenţie.

Ambiţia preşedintelui chinez de a rămâne în fruntea statului şi după încheierea mandatului său actual, în 2023, este poate evenimentul cel mai puţin aşteptat în ultimele trei decenii în interiorul unui regim politic care de obicei evită surprizele. Prima Constituţie chineză a fost adoptată în 1954, iar Constituţia actuală a fost adoptată în 1982 şi modificată în 1988, 1993, 1999 şi 2004.

În perioada 1988 - 1999, amendamentele constituţionale au inclus reforma drepturilor de folosire a terenului, un statut juridic pentru economia privată, înlocuirea expresiei 'economie planificată' cu 'economie socialistă de piaţă' şi teoria promovată de fostul lider chinez Deng Xiaoping.

AGERPRES

×