x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chirurgii pregatesc primul TRANSPLANT DE CAP UMAN, in 2017

Chirurgii pregatesc primul TRANSPLANT DE CAP UMAN, in 2017

26 Feb 2015   •   11:57
Chirurgii pregatesc primul TRANSPLANT DE CAP UMAN, in 2017

Primul transplant al unui cap uman ar putea avea loc in cel mult doi ani, in 2017,pretinde un chirurg italian, considerat cel putin excentric.

Sergio Canavero, chirurg la Advanced Neuromodulation Group din Torino, intentioneaza sa-si anunte proiectul la conferinta Academiei Americane a Neurochirurgilor si Ortopezilor, ce va avea loc in iunie in Annapolis.

Canavero a publicat deja tehnica pe care urmeaza sa o foloseasca in cadrul operatiei de transplant, in Surgical Neurology International Journal.

Conform acesteia, in stadiul initial capul donatorului si corpul care urmeaza sa primeasca transplantul vor fi refrigerate, pentru a extinde la maxim durata de viata in care celulele pot supravietui fara oxigen.
Tesuturile din jurul coloanei cervicale vor fi incizate si vasele de sange majore vor fi conectate prin tuburi.
Maduva spinarii va fi sectionata si conexiunea celor doua sisteme nervoase se va face prin intermediul unei substante chimice – polietilenglicol - care favorizeaza alipirea grasimilor ce se gasesc in membrana celulelor.

Dupa incheierea procedurilor chirurgicale, persoanei care a suportat transplantul ii va fi indusa starea de coma, timp de patru saptamani, pentru a evita orice miscare in timpul convalescentei.

Doctorul Canavero a declarat ca se asteapta ca pacientul sa fie apt sa se miste si sa-si simta fata in momentul iesirii din coma, si ca va putea vorbi si merge singur in cel mult un an de la momentul transplantului.
.
Canavero spune ca initial si-a propus ca acest transplant sa aiba loc in 2013, dar ca nu a gasit suportul necesar si ca a produs numeroase controverse privind aspectul de etica al acestuia.
"Daca societatea nu doreste ca aceasta operatie sa aiba loc, atunci nici eu nu-mi doresc asta. Dar daca nu se vrea acest lucru in Statele Unite sau in Europa, asta nu inseamna ca nu exista niciun loc in lumea asta in care sa fie posibil. Incerc sa duc proiectul meu pe un drum corect, dar inainte de a merge pe Luna, vrei sa te asiguri ca cineva te va urma", a declarat Canavero pentru New Scientist.

In ipoteza in care acest transplant va fi posibil se are in vedere aplicarea lui in cazurile persoanelor care au suferit degenerari ale muschilor sau nervilor sau in al celor care se afla intr-un stadiu avansat al cancerului.

Primul transplant de cap a fost efectuat cu succes in 1970, la Case Western Reserve University in Cleveland, Statele Unite, si a implicat transferul de capete intre doua maimute. Primata care a acceptat transplantul a supravietuit timp de noua zile, dar pana la urma sistemul sau imunitar a respins grefa.

×