Ca să-şi salveze reputaţia electorală, comuniştii guvernanţi au decis să majoreze pensiile cu 20% cu numai cinci zile înainte de alegeri. Un oficial din Guvern a recunoscut, însă, că peste două luni "Moldova se va confrunta cu zile grele".
Nici un argument politic nu poate convinge un electorat flămând să lase la guvernare un regim care i-a făcut pe oameni să plângă din cauza sărăciei. Guvernul de la Chişinău pare conştient că un eventual şoc pe piaţa valutară înainte de alegeri poate duce Partidul Comuniştilor sub limita de accedere în Parlament. Concluzia o desprindem din acţiunile extrem de periculoase la care a recurs Guvernul pentru menţinerea, prin metode administrative, a cotaţiei leului moldovenesc. Sute de milioane de dolari au fost aruncaţi pe piaţă de la începutul anului din rezerva strategică a Băncii Naţionale, pentru a da credibilitate unei afirmaţii a preşedintelui Voronin, potrivit căreia "Moldova va fi un paradis financiar în perioada crizei mondiale".
ECONOMIA STAGNEAZĂ
Stabilitate economică nu înseamnă, însă, doar un curs al monedei naţionale bătut în cuie. Multe întreprinderi moldoveneşti şi-au sistat deja activitatea sau lucrează la capacitate minimă, angajaţii au fost trimişi în concedii forţate, iar depozitele întreprinderilor sunt pline cu mărfuri. Producătorii nu dispun de mijloace circulante, iar băncile refuză să ofere credite. Majoritatea construcţiilor au îngheţat în loc, iar companiile se zbat între stagnare şi faliment. Remitenţele de la moldovenii care muncesc în străinătate (miza economică a ţării) au scăzut cu aproape 40% faţă de primele două luni ale anului trecut.
55 DE EURO
Guvernul comunist de la Chişinău a decis majorarea cu 20% a pensiilor începând cu 1 aprilie, adică cu numai cinci zile înainte de data alegerilor parlamentare. Aceasta înseamnă că, după majorare, pensia medie pe ţară va constitui aproape 55 de euro. Retribuţia pentru cei care au muncit în agricultură, adică pentru aproape 70% din pensionari, va rămâne, însă, în continuare cea mai mică - 34 de euro.
Ecomiştii se întreabă însă oare Guvernul este cel care le va plăti pensii majorate oamenilor în etate? Oficial, da! Dacă urmărim, însă, datele Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău ajungem la concluzia că, de fapt, angajaţii de rând vor plăti adaosul la pensie. Şi asta pentru că salariile angajaţilor din toate domeniile au scăzut în ianuarie cu 25%.
ZILE GRELE
Chiar şi aşa situaţia riscă să scape de sub control imediat după alegeri. Ziarul Cuvântul din Republica Moldova a reprodus recent o declaraţie a vicepremierului Victor Stepaniuc un fruntaş al Partidului Comuniştilor, care îi îndemna pe responsabilii din domeniul învăţământului din raionul Teleneşti să strângă cureaua, "deoarece ne aşteaptă zile grele". În continuare domnul Stepaniuc a afirmat, potrivit ziarului citat, că: "Peste două-trei luni e posibil, în genere, să nu putem da salariile". Dar despre aceasta vicepremierul comunist îi rugase pe interlocutori să nu spună nimănui.
Citește pe Antena3.ro