x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Gabriel Stati şi Aurel Marinescu rămân în arest

Chişinău: Gabriel Stati şi Aurel Marinescu rămân în arest

22 Apr 2009   •   00:00

Curtea de Apel din Republica Moldova a respins miercuri cererea înaintatã de avocatul omului de afaceri Gabriel Stati şi al asociatului sãu Aurel Marinescu pentru eliberarea acestora din arest, relateazã Interfax în pagina electronicã, potrivit Mediafax.



EXTRADAŢI DE UCRAINA. Stati a fost reţinut la 8 aprilie în oraşul Odesa, din Ucraina, şi a fost extrãdat joia trecutã în Republica Moldova. În aceeaşi zi, Stati şi Marinescu, care a fost arestat alãturi de omul de afaceri, au fost interogaţi de anchetatorii de la Procuratura Generalã a Republicii Moldova.

ACUZAŢIA. Stati şi Marinescu au fost acuzaţi de organizarea de proteste în masã care aveau ca scop uzurparea puterii. Un tribunal a hotãrât arestarea preventivã a acestora pentru 30 de zile. Cei sunt deţinuţi la centrul de detenţie din Chişinãu. Avocaţii acestora au fãcut apel la Curtea de Apel şi în acelaşi timp s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Avocatul lui Gabriel Stati, Vitalie Nagacevschi, a declarat pentru Interfax cã apãrarea doreşte sã "avertizeze CEDO cã ar putea fi comise acte ilegale împotriva celor arestaţi".

VORBE. Învinuirile aduse lui Gabriel Stati sunt bazate până la acest moment pe spusele procurorilor, susţine însă Jurnal de Chişinău. Or, afirmă avocaţii omului de afaceri, procurorul nu le-a prezentat până la acest moment nici o probă care ar confirma acuzaţiile, adaugă cotidianul moldovean.

Astăzi, în cadrul şedinţei de la Curtea de Apel în care a fost examinat recursul apărării împotriva mandatului de arest în privinţa lui Gabriel Stati, procurorul a insistat ca bănuitul să fie menţinut în arest pentru că a comis o infracţiune şi pentru că există pericolul ca, aflându-se la libertate, Stati să influenţeze instanţa de judecată şi organul de urmărire penală.

FARA PROBE. În acelaşi timp, afirmă avocaţii lui Gabriel Stati, aceste afirmaţii au fost gratuite, nesusţinute de probe. "Domnul procuror nu a prezentat avocaţilor nici o probă care ar confirma afirmaţiile dumnealui. În acelaşi timp, pe masa judecătorului se aflau dosarele penale care erau mult mai voluminoase decât cele de care noi am luat cunoştinţă. Noi am solicitat instanţei de judecată să ne permită să luăm cunoştinţă şi de aceste materiale ale dosarului, instanţa însă, a refuzat", a precizat Vitalie Nagacevschi, unul dintre avocaţii cunoscutului om de afaceri, citat de Jurnal de Chişinău.

Solicitat de jurnalişti să spună care sunt probele pe care se bazează învinuirea, procurorul a refuzat să vorbească, menţionând doar că aşteaptă decizia instanţei de judecată. Pronunţarea deciziei a fost însă amânată pentru data de 24 aprilie, ora 12:00. Până atunci, Gabriel Stati se va afla în continuare în arest, potrivit Jurnal de Chişinău.

OPINII OFICIALE. Potrivit Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), în conformitate cu legislaţia, o dată cu ajungerea în penitenciar, Stati a fost supus unei examinări medicale pentru evaluarea stării sănătăţii. De asemenea, în conformitate cu normele de detenţie, i-au fost puse la dispoziţie lenjerie de pat şi plapumă, susţine DIP.

DIP dezminte declaraţiile avocatul lui Gabriel Stati, Vitalie Nagacevschi, potrivit cărora Stati ar fi fost ţinut într-o celulă în care temperatura aerului este de 5 grade Celsius şi specifică că Stati este deţinut într-o celulă amplasată la etajul doi al penitenciarului, în partea solară, în care temperatura aerului este de 18-19 grade Celsius.

Totodată, DIP menţionează că "Stati nu a fost supus nici unui tratament denigrator sau abuz din partea angajaţilor instituţiei, având posibilitatea de a participa la întrevederi cu apărătorul său în condiţiile prevăzute de lege".

×
Subiecte în articol: externe stati