x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău - Primar prounionist

Chişinău - Primar prounionist

de George Daniel Ripa    |    19 Iun 2007   •   00:00
Chişinău - Primar prounionist


Dorin Chirtoacă, din partea Partidului Liberal, este noul primar al capitalei Republicii Moldova, după ce l-a umilit in turul doi pe fostul primar, comunistul Veaceslav Iordan.



Dorin Chirtoacă, din partea Partidului Liberal, este noul primar al capitalei Republicii Moldova, după ce l-a umilit in turul doi pe fostul primar, comunistul Veaceslav Iordan.


Dorin Chirtoacă, membru al Partidului Liberal moldovenesc, cunoscut pentru viziunile proeuropene şi prounioniste, a devenit noul primar al Chişinăului, fiind ales de 61,17% din electoratul Capitalei, conform cifrelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova. Rata de participare la vot in Capitală a fost de 36,26%. Chirtoacă, in vărstă de doar 29 de ani, l-a invins in turul doi de scrutin pe Veaceslav Iordan, fostul primar comunist al Chişinăului. La nivel naţional insă, comuniştii au căştigat cele mai multe mandate de primar, respectiv 14,59% din voturi. Pe locul al doilea se plasează Alianţa Moldova Noastră, cu 10,38 procente, urmată de Partidul Democrat din Moldova, cu 5,96%, şi de Partidul Popular Creştin Democrat, cu 3,84% din voturi.


NIET COMUNIŞTILOR. Analiştii atenţionează că din Chişinău ar putea pleca, după modelul altor state, cum ar fi Ucraina sau Georgia, o nouă revoluţie portocalie, care să inlăture de la putere formaţiunea comunistă. Igor Munteanu, expert al fundaţiei IDIS Viitorul, consideră că rezultatele scrutinului desfăşurat la 17 iunie constituie o infrăngere a Partidului Comunist, care in ultima perioadă se confruntă cu un declin de imagine şi de popularitate, informează Mediafax. De altfel, comuniştii au obţinut cu 14 procente mai puţin decăt in urmă cu patru ani. Declinul Partidului Comunist, din care face parte şi preşedintele Vladimir Voronin, este mai vizibil după vizitele făcute de Traian Băsescu la Chişinău şi după ce Romănia a aderat la Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: externe primar