x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinăul şi Tiraspolul, aliaţi contra Romăniei

Chişinăul şi Tiraspolul, aliaţi contra Romăniei

de Vitalie Calugareanu    |    16 Noi 2007   •   00:00

Regimul comunist de la Chişinău şi cel separatist de la Tiraspol, ambele suspectate că ar fi ghidate politic de Moscova, şi-au unit eforturile şi atacă impreună Romănia.



PE ACEEAŞI VOCE


Regimul comunist de la Chişinău şi cel separatist de la Tiraspol, ambele suspectate că ar fi ghidate politic de Moscova, şi-au unit eforturile şi atacă impreună Romănia. In timp ce pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Valerii Liţkai, numeşte Romănia "purice al SUA pus să pişte ursul rus", liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, acuză Bucureştiul de imperialism şi se declară urmaş al lui Ştefan cel Mare care, potrivit lui, a fost moldovean. Modul in care au reacţionat la diferite situaţii din ultima vreme exponenţii regimurilor de pe cele două maluri ale Nistrului este mai mult decăt ciudat şi trădează o conspiraţie antiromănească de origine moldo-ruso-transnistreană.

Â

OFENSIVĂ. Interviul lui Valerii Liţkai a apărut in presa de la Moscova la numai o zi după ce un cotidian bucureştean a publicat un interviu cu liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin. Ulterior, Igor Smirnov a ameninţat că va interzice intrarea in Transnistria a maşinilor cu plăcuţe romăneşti de inmatriculare ca răspuns la decizia Guvernului de la Chişinău de a interzice circulaţia autovehiculelor cu numere de inmatriculare transnistrene. Faptul că supărarea lui Igor Smirnov a ricoşat nu spre Chişinău, ci spre Bucureşti trădează o stare de rivalitate falsă dintre regimurile de la Chişinău şi Tiraspol. Ori se ştie că săptămănal in Transnistria intră mii de automobile cu numere moldoveneşti şi doar una sau două cu numere romăneşti. De aici rezultă că ţinta lui Igor Smirnov nu a fost aceea de a determina Chişinăul să renunţe la restricţiile de circulaţie impuse automobilelor transnistrene, ci pur şi simplu de a alimenta discordia dintre Bucureşti şi Chişinău şi de a intreţine imaginea de rival pe care Vladimir Voronin incearcă să i-o creeze Romăniei in răndul basarabenilor.

Â

INSPIRAŢIE. Referindu-se la ameninţarea lui Igor Smirnov că va interzice intrarea in Transnistria a automobilelor romăneşti, deputatul din opoziţie din Legislativul de la Chişinău, Veaceslav Untilă, a spus că liderul separatist s-a inspirat din acţiunile antiromăneşti ale preşedintelui Voronin: "Cred că este un exemplu dat de preşedintele Voronin pe care Smirnov l-a preluat cu plăcere. Aşa... ca să fie căt mai multă gălăgie şi populism... Dar să nu uităm că numai Romănia va fi avocatul Republicii Moldova in procesul de aderare la UE şi noi trebuie să profităm de această mare ocazie".

Â

VOT IN TRANSNISTRIA. Căt despre relaţia de subordonare a administraţiei de la Chişinău in raport cu Kremlinul, aceasta transpare şi din nota diplomatică, aparent indrăzneaţă a Ministerului moldovean de Externe transmisă zilele acestea diplomaţiei ruse, notă in care Moscova este chemată să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare in regiunea transnistreană la alegerile din Duma rusă, stabilite pentru 2 decembrie 2007. In mod sfidător, imediat după acest demers al Chişinăului, ambasadorul Federaţiei Ruse din Republica Moldova, Valerii Kuzimin, s-a intălnit la Tiraspol cu Igor Smirnov şi l-a asigurat că cetăţenii ruşi din Transnistria vor avea posibilitate să voteze. In aceeaşi zi, şeful Biroului electoral central al Transnistriei, Piotr Denisenko, a anunţat că in ziua alegerilor legislative din Rusia, in Transnistria vor fi deschise 24 de secţii de votare. Chişinăul, insă, nu a mai reacţionat nici măcar neoficial la gestul sfidător al Moscovei şi Tiraspolului.

×
Subiecte în articol: externe chisinau igor smirnov