x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Christine Lagarde îşi lansează candidatura pentru postul de director general al FMI.

Christine Lagarde îşi lansează candidatura pentru postul de director general al FMI.

25 Mai 2011   •   08:01
Christine Lagarde îşi lansează candidatura pentru postul de director general al FMI.

Ministrul francez de Finante isi va anunta astazi candidatura la pozitia de director general al Fondului Monetar, transmite Reuters. Candidatura lui Lagarde vine pe fondul criticilor vehemente ale marilor economii emergente, care vor incetarea dominatiei europene asupra acestui post.

Mai exact, Brazilia, Rusia, China si Africa de Sud au criticat dur oficialitatile europene pentru ca vor sa continue traditia stabilita dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, conform careia pozitia de director general al FMI revine in mod automat unui european.

Marile economii emergente insa nu au sugerat nici o varianta in plus pentru acest post. Lagarde este sustinuta de majoritatea statelor europene, de SUA dar si de China.

Statele emergente considera, de asemenea, ca directorul general al FMI ar trebui sa fie desemnat in functie de competenta, nu de nationalitate. Ministrul francez a refuzat sa comenteze informatiile.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat saptamana trecuta din pozitia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la New York sub acuzatii de tentativa de viol. Strauss-Kahn, fost ministru de finante in Franta, isi sustine nevinovatia si asteapta sa fie judecat.

Surse oficiale americane au declarat ca Washingtonul va sustine un candidat european la succesiune. Daca sustin acelasi candidat, Statele Unite si Europa au suficiente voturi pentru a impune noul director general al FMI.

FMI si Banca Mondiala a fost create in urma Conferintei de la Bretton Woods din 1944, unde a fost convenita intelegerea nescrisa ca seful Fondului sa fie intotdeauna un european, iar presedintele BM un american. Daca tarile emegente ar reusi sa castige sefia FMI, SUA ar putea pierde din influenta la varful BM.

×
Subiecte în articol: externe FMI strauss-kahn lagarde