x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA acuzată de încălcarea dreptului la confidenţialitate al civililor

CIA acuzată de încălcarea dreptului la confidenţialitate al civililor

16 Aug 2022   •   21:55
CIA acuzată de încălcarea dreptului la confidenţialitate al civililor

Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată CIA şi pe fostul director Mike Pompeo pentru filaj în timpul vizitei la fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Toţi cei vizaţi de ancheta CIA se simt nedreptăţiţi pentru încălcarea dreptului la confidenţialitate.

Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată CIA şi pe fostul director Mike Pompeo pentru că au fost urmăriţi atunci când îl vizitau pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în timpul şederii sale la ambasada Ecuadorului din Londra. Printre reclamanţi se numără jurnaliştii Charles Glass şi John Goetz şi avocaţii Margaret Kunstler şi Deborah Hrbek, care l-au reprezentat pe Assange.

CIA, sub conducerea lui Pompeo, a încălcat dreptul la confidenţialitate al jurnaliştilor şi avocaţilor americani, prin spionaj nejustificat.

„Constituţia Statelor Unite îi protejează pe cetăţenii americani de excesul guvernului său chiar şi atunci când activităţile au loc într-o ambasadă străină dintr-o ţară străină”, a declarat Richard Roth, avocatul principal care îi reprezintă pe reclamanţi.

Din dosar reiese faptul că jurnaliştii şi avocaţii au fost obligaţi să-şi predea dispozitivele electronice înainte de vizitele lor la Assange către Undercover Global S.L., o companie privată de securitate care la acea vreme asigura paza ambasadei. Undercover Global S.L. a copiat datele de pe dispozitivele lăsate în grijă şi le-a furnizat către CIA.

Nu este prima dată când Agenţia Centrală de Informaţii colectează date despre cetăţenii americani. Mai mulţi parlamentari au susţinut în trecut că agenţia deţine un depozit secret în care ţin stocate informaţii despre activităţile de spionaj pe plan intern.

×
Subiecte în articol: cia confidenţialitate