x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA incinge spiritele

CIA incinge spiritele

de Anca Aldea    |    01 Dec 2005   •   00:00
CIA incinge spiritele

Pana la sosirea secretarului american de stat, Condolleezza Rice, Europa continua sa fiarba. UE si-a reinnoit avertismentele, iar raspunsul Americii se lasa asteptat.

Ieri comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a declarat din nou ca unele tari europene ar putea fi aspru sanctionate daca se va dovedi ca pe teritoriile lor au aterizat, pentru escale, avioanele-inchisoare ale CIA sau daca aceste state gazduiesc centre de detentie secrete. Oficialul european a insistat ca, in lipsa dovezilor, nici o actiune nu poate fi luata impotriva acestor tari. "Pentru moment nu avem probe, ci doar acuzatii", a spus comisarul pe un ton mult mai indulcit.

UE, care a incercat, in repetate randuri, sa obtina o reactie din partea Statelor Unite, continua sa avertizeze tarile membre de pericolul adeveririi acuzatiilor.

In asteptarea unui raspuns detaliat de la Washington, Casa Alba recunoscand cel putin existenta zborurilor avioanelor-fantoma, Europa se pregateste de vizita secretarului american de stat, Condolleezza Rice, iar seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, i-a chemat, la Washington, pe omologii sai din 13 tari sud-est europene, intre care si Romania.

PERICOL. Intre timp, la Londra, premierul Tony Blair a aflat ieri ca organizatia neguvernamentala Liberty ar putea da statul in judecata daca politia britanica nu va investiga presupusele escale ale avioanelor CIA cu detinuti.

×
Subiecte în articol: externe