x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciad / Autorităţile scot copiii prizonieri în faţa mulţimii

Ciad / Autorităţile scot copiii prizonieri în faţa mulţimii

21 Mai 2009   •   00:00

Autorităţile ciadiene au expus - miercuri, într-o piaţă din N"Djamena - împreună cu capturile de război, circa 100 de prizonieri, între care şi copii, capturaţi în cursul ofensivei rebele de la începutul lunii, informează AFP.



Prizonierii - dintre care mulţi aveau cel mult 15 ani - au fost aduşi în Piaţa Independenţei din centrul oraşului în trei camioane, în jurul orei 17 /16h00 GMT/, şi arătaţi populaţiei şi diplomaţilor străini acreditaţi în Ciad.

Impresia lor a fost puternică. "Este scandalos că aceşti copii au fost recrutaţi şi trimişi apoi în luptă ca să fie ucişi", a exclamat ambasadorul Franţei, Bruno Foucher. Apoi, prizonierii au fost duşi la jandarmerie.

Printre materialele de război capturate pe care populaţia le putea atinge se aflau 50 de vehicule cu inscripţia UFR /Uniunea Forţelor Rezistenţei, care regrupează principalele facţiuni rebele/ şi diverse tipuri de armament /rachete Milan, tunuri de 106 şi 105 mm, mitraliere grele, automitraliere de fabricaţie rusească şi chinezească/.

Expoziţia funcţionează trei zile, prezentarea prizonierilor făcând parte din atracţii. "Iată probele că guvernul /sudanez/ de la Khartum a decis să distrugă Ciadul prin mercenari interpuşi", a declarat - în deschiderea manifestării - preşedintele ciadian Idriss Deby Itno. "Toţi cei care cer plecarea lui Deby sau distrugerea Ciadului nu le vor obţine", a avertizat el.

Rebeli ciadieni veniţi din Sudan au lansat în 4 mai o ofensivă, încercând să ocupe capitala N"Djamena, dar au fost respinşi de armata ciadiană şi s-au retras la bazele lor din vestul Sudanului.

×
Subiecte în articol: externe