x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine este cel mai probabil succesor al lui Fidel și Raul Castro la conducerea Cubei

Cine este cel mai probabil succesor al lui Fidel și Raul Castro la conducerea Cubei

28 Feb 2013   •   15:58
 Cine este cel mai probabil succesor al lui Fidel și Raul Castro la conducerea Cubei
Sursa foto: Miguel Díaz-Canel Bermúdez
După anunțul de retragere a lui Raul Castro, cancelariile din lumea întreagă se întreabă cine va fi succesorul acestuia. Cuba este una dintre puținele state în care regimul comunist a supraviețuit fără a se reforma. Raul Castro a inițiat unele mici reforme, după preluarea puterii de la fratele său, legendarul Fidel Castro, grav bolnav, în 2006. Dar, în linii mari, politica partidului a rămas aceeași, chiar dacă și zilele trecute El Lider Maximo (Fidel, 87 de ani) a perorat împotriva deviaționiștilor.
Anunțul de retragere al lui Raul Castro (81 de ani), care se referă la anul 2018, când i se va încheia actual mandat de 5 ani, a fost însoțit de numirea prim-vicepreședintelui, în persoana lui Miguel Díaz-Canel Bermúdez și nominalizarea acestuia ca succesor, anunță The New York Times.
La doar 52 de ani, Miguel Díaz-Canel Bermúdez poate fi considerat „o tânără speranță”. El nu este, categoric, din generația revoluționarilor cubanezi - „leatul” Che Guevara, precum frații Castro sau José Ramón Machado Ventura (82 de ani), fostul prim-vicepreședinte.
Pe de altă parte, Díaz-Canel va trebui să fie vigilent și norocos în următorii cinci ani, întrucât alte personalități „juvenile” au mai fost promovate, în trecut, la Havana, pentru a fi apoi rapid măturate de frații Castro. Unul dintre acești „meteoriți” este chiar Roberto Robaina, fostul șef al lui Díaz-Canel din Uniunea Tineretului Comunist. Matematician reputat, Robaina a ajuns ministru de externe, dar acum e trecut pe linie moartă și își petrece timpul la restaurantul său havanez.
Díaz-Canel este inginer, ideolog al partidului, în a cărui ierarhie a urcat, treaptă cu treaptă. Recunoscut pentru modestie (se deplasa cu bicicleta chiar și când ajunsese prim-secretar de provincie), pasionat de șah și... muzică rock, purtând mult timp plete blonde, rebele. Parcă bate un vânt de schimbare la Havana...

×