După anunțul de retragere a lui Raul Castro, cancelariile din lumea întreagă se întreabă cine va fi succesorul acestuia. Cuba este una dintre puținele state în care regimul comunist a supraviețuit fără a se reforma. Raul Castro a inițiat unele mici reforme, după preluarea puterii de la fratele său, legendarul Fidel Castro, grav bolnav, în 2006. Dar, în linii mari, politica partidului a rămas aceeași, chiar dacă și zilele trecute El Lider Maximo (Fidel, 87 de ani) a perorat împotriva deviaționiștilor.
Anunțul de retragere al lui Raul Castro (81 de ani), care se referă la anul 2018, când i se va încheia actual mandat de 5 ani, a fost însoțit de numirea prim-vicepreședintelui, în persoana lui Miguel Díaz-Canel Bermúdez și nominalizarea acestuia ca succesor, anunță The New York Times.
La doar 52 de ani, Miguel Díaz-Canel Bermúdez poate fi considerat „o tânără speranță”. El nu este, categoric, din generația revoluționarilor cubanezi - „leatul” Che Guevara, precum frații Castro sau José Ramón Machado Ventura (82 de ani), fostul prim-vicepreședinte.
Pe de altă parte, Díaz-Canel va trebui să fie vigilent și norocos în următorii cinci ani, întrucât alte personalități „juvenile” au mai fost promovate, în trecut, la Havana, pentru a fi apoi rapid măturate de frații Castro. Unul dintre acești „meteoriți” este chiar Roberto Robaina, fostul șef al lui Díaz-Canel din Uniunea Tineretului Comunist. Matematician reputat, Robaina a ajuns ministru de externe, dar acum e trecut pe linie moartă și își petrece timpul la restaurantul său havanez.
Díaz-Canel este inginer, ideolog al partidului, în a cărui ierarhie a urcat, treaptă cu treaptă. Recunoscut pentru modestie (se deplasa cu bicicleta chiar și când ajunsese prim-secretar de provincie), pasionat de șah și... muzică rock, purtând mult timp plete blonde, rebele. Parcă bate un vânt de schimbare la Havana...
Citește pe Antena3.ro