x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cipru - O manastire avuta: Kikkos

Cipru - O manastire avuta: Kikkos

de Monica Andrei Capatos    |    17 Dec 2006   •   00:00
Cipru - O manastire avuta: Kikkos

Este cea mai bogata manastire cre- stina din lume. Acolo slujesc si calugari romani, unul dintre ei fiind cel care a sculptat scaunele lacasului.

Scaunele lacasului sfant au fost sculptate de un roman. Una dintre cele trei icoane facatoare de minuni pictate de Sfantul Apostol Luca este in grija unor romani. Obiectul de cult se afla in Cipru, la Kikkos, cea mai bogata manastire crestina din lume.

Dupa cateva ore de urcat pe serpentine, la cota 1.900, in Muntii Troodos, gasesti un loc de o frumusete rara. Pentru cateva clipe ai impresia ca Dumnezeu locuieste acolo, la Manastirea Kikkos. Linistea este apasatoare, pana si respiratia deranjeaza. Parintele Meletie slujeste la manastire de sapte ani. Pe langa el mai sunt inca trei calugari romani care se afla in lacasul sfant, unul dintre ei fiind cel care a sculptat scaunele manastirii.

In fiecare an sute de credinciosi vin si se roaga la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care are o poveste impresionanta. Pana in secolul al IV-lea obiectul de cult a stat la Ierusalim, iar apoi imparateasa Elena a luat icoana si a dus-o la Constantinopol unde a ramas pana in secolul al XI-lea. Legenda spune ca un calugar pe nume Isaia a venit in Constantinopol si avut o viziune de la Fecioara Maria. Imediat s-a dus si i-a cerut imparatului icoana. Imparatul Alexe nu a vrut sa i-o dea. In cateva zile el si fiica sa s-au imbolnavit.

"Pustnicul s-a rugat si cei doi s-au facut bine. Drept multumire, Isaia a fost chemat de imparat si dus intr-o camera plina de icoane. Imparatul era convins ca Isaia n-o sa aleaga icoana facatoare de minuni, numai ca o albina s-a asezat exact pe icoana Maicii Domnului iar calugarul a inteles mesajul divin. Imparatul n-a mai avut ce face si i-a dat-o, dar cu o conditiei: sa ramana tot timpul acoperita", ne-a povestit parintele Meletie. Iar dorinta i-a fost respectata, caci nici pana in ziua de azi nu a fost descoperita.

CURIOZITATE PEDEPSITA. Oamenii locului spun ca multi au incercat s-o priveasca fata-n fata, insa au orbit. Emana o lumina puternica si orbeste. Cei care n-au crezut s-au convins pe propria lor piele. Pentru ca Isaia a fost ajutat de o albina, aceasta a devenit si simbolul manastirii, care intre timp a ajuns cea mai bogata din lume. Autoritatile cipriote care au nevoie de bani nu se imprumuta la banci, asa cum s-ar intampla in mod normal, ci la manastire. Pana si echipa de fotbal, Omonia Nicosia, antrenata de Ioan Andone este sponsorizata de lacasul sfant.

Romanii care traiesc in Cipru urca de doua ori pe an la manastire pentru a se ruga la icoana facatoare de minuni. Pentru ca multe dintre dorintele lor au fost implinite, oamenii se reintorc in lacasul sfant pentru a-i multumi Maicii Domnului. Cei care vor sa ia parte si la slujba de dimineata, au posibilitatea sa se cazeze.

COMOARA. In afara muzeului unde sunt icoane celebre, vesminte preotesti si carti sfinte foarte valoroase, anual se strang de la credinciosi aproximativ doua milioane de euro. Icoana Maicii Domnului constituie insa marea comoara a manastirii, fiind dupa traditie una din cele trei icoane de acest fel pictate de sfantul Luca, model adoptat ulterior si de cei din Grecia, Egipt, Rusia sau din zona Balcanilor.

Cu toate ca a fost lovita de mai multe catastrofe, manastirea a fost permanent refacuta si imbogatita, chiar in timpul dominatiei otomane, munca de strangere si de copiere a manuscriselor continuand pana astazi.
×
Subiecte în articol: externe icoana