x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un adolescent a murit de ciumă bubonică în Kârgâzstan. 100 de oameni sunt în carantină, alţi 2.000 fiind testaţi medical

Un adolescent a murit de ciumă bubonică în Kârgâzstan. 100 de oameni sunt în carantină, alţi 2.000 fiind testaţi medical

27 Aug 2013   •   10:29
Un adolescent a murit de ciumă bubonică în Kârgâzstan. 100 de oameni sunt în carantină, alţi 2.000 fiind testaţi medical

Un adolescent de 15 ani a murit de ciumă bubonică în Kârgâzstan, fiind primul caz din această ţară din ultimii 30 de ani, au anunţat oficialii din ministerul Sănătăţii, potrivit BBC.

Se pare că adolescentul a fost înţepat de un purice infectat.

Autorităţile din Kârgâzstan încearcă în prezent să liniştească temerile legate de o eventuală epidemie şi au plasat alţi 100 de oameni în carantină.

Ciuma bubonică, care a ucis apriximativ 25 de miloane de oameni în Europa, în Evul Mediu, este acum o boală foarte rară.

Adolescentul, pe nume Temir Issakunov, trăia într-un sat de munte din nord-vestul ţării, în apropiere de graniţa cu Kazahstan.

"Bănuim că pacientul a fost infectat cu ciumă de la o muşcătură de purice", a declarat un secretar de stat din ministerul Sănătăţii, pe nume Tolo Isakov.

O echipă de deratizare a fost trimisă în zonă pentru a extermina şoarecii care sunt gazdele puricilor ce poartă bacteria mortală.

Adolescentul a murit săptămâna trecută, însă abia acum medicii au stabilit cauza. Peste 2.000 de oameni sunt în prezent testaţi în regiunea Issik-Kul, în care trăia adolescentul.

De asemenea, autorităţile au impus bariere în zonă, iar accesul cu animale este interzis.

În afara măsurilor de carantină, doctorii tratează preventiv localnicii cu antibiotice.

De asemenea, Kazahstanul a limitat accesul la graniţa cu Kârgâzstan, în încercarea de a preveni răspândirea bolii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ultimul caz semnificativ de răspândire a ciumei a avut loc în 2010, în Peru, când 12 persoane au fost infectate. 

×
Subiecte în articol: ciuma ciuma bubonica