O româncă de 30 de ani stabilită în Franţa a aflat din fotografii apărute în ziarul Click că ar fi murit în tragicul accident al aeronavei Airbus prăbuşite în Atlantic. Familia a început să primească mesaje de condoleanţe. Violeta Chiosa vrea să acţioneze îninstanţă publicaţia pentru că i-a ignorat dorinţa de a rectifica greşeala făcută.
Ba, mai mult, i s-au îndrugat minciuni privind provenienţa imaginilor.Violeta Chiosa a constatat şocată că fotografii care îi aparţin şi pe care le postase pe un site de socializare au fost utilizate în publicaţia amintită drept ilustraţie la articolele despre Violeta Băjenaru-Declerck, românca aflată la bordul avionului. E drept, existau o seamă de coincidenţe: cele două aveau cam aceeaşi vârstă, erau din Buzău şi trăiau în Franţa.
VIEŢI DATE PESTE CAP
Cunoscuţii care au văzut în ziar fotografiile Violetei au început să sune disperaţi pentru a afla adevărul. "Mi-a fost distrusă liniştea, mi-a fost deranjată familia. Viaţa mi-a fost întoarsă pe dos", ne-a declarat Violeta Chiosa, care nu mai pridideşte să îşi liniştească rudele şi prietenii, când ar trebui să îşi pregătească liniştită nunta care va avea loc în luna august.
"Lunea trecută am început demersurile pentru a obţine actele necesare căsătoriei. În loc de mesaje de felicitări, primesc mesaje gen «Dumnezeu s-o ierte» sau «Amintirea ta va rămâne vie în sufletele noastre». Nici nu am apucat să îmi trăiesc bucuria, iar mama mea a suferit un şoc", mai spune Violeta.
Greşeala a fost descoperită de o prietenă din România care, speriată, a alertat familia de la Buzău şi pe sora Violetei, Maria Rothenhefer, stabilită în Germania. Într-un final, s-au liniştit să afle că Violeta este bine, sănătoasă şi că fotografiile fuseseră luate de pe un site de socializare, dar au considerat necesar să anunţe publicaţia Click de eroarea comisă, mai ales că din partea cunoscuţilor familiei începuseră să curgă mesajele de condoleanţe şi oferte de sprijin în
vederea înmormântării tinerei.
Dorind să facă rectificările cuvenite, Maria Rothenhefer a lăsat un mesaj online sub articolul apărut în Click la data 3 iunie. Demersurile au fost făcute de Maria pentru că Violetei i-a fost teamă că ar avea o reacţie necontrolată într-o discuţie cu publicaţia în care a apărut drept moartă. "Mi-era teamă că m-aş enerva prea tare", ne-a explicat Violeta.
Într-un mesaj trimis joi, 4 iunie, de asistenta directorului editorial de la Click, Mariei Rothenhefer i s-a cerut numărul de telefon, în vederea remedierii greşelii. A fost contactată, ulterior, de un reporter special de la Adevărul, care i-a cerut o fotografie şi numărul de telefon al Violetei, tot în vederea remedierii greşelii. Apoi, nici un telefon, nici un răspuns.
În afară de cel indirect dat prin publicarea, vineri, în Click, a unui alt text despre victima accidentului, unde era folosită o fotografie de-a Violetei Chiosa. E drept, din imagine fusese scos logodnicul acesteia.
Pe pagina online a cotidianului Click nu mai figurează cele trei fotografii în care, în locul Violetei Băjenaru-Declerck, apărea Violeta Chiosa. Nici un text însă, nici un articol explicativ sau prin care să i se ceară scuze acesteia şi familiei ei.
"Am luat legătura cu un avocat pentru a vedea ce se poate face. Sunt decisă să nu las această poveste să treacă neobservată. Greşeala e omenească, dar, odată descoperită, îţi ceri scuze şi încerci să rezolvi situaţia. Ei nu au rectificat, ba chiar mint", spune Violeta, iar sora ei completează: "Vrem să se afle că nu toate ziarele spun adevărul".
Contactat de Jurnalul Naţional, avocatul Cosmin Vasile, care analizează acest caz în numele Violetei, a declarat că deocamdată corelează informaţiile din mail-urile şi telefoanele către redacţiile Click şi Adevărul. "Le vom transmite celor de la Click o notificare şi vom încerca, prin discuţii, să rezolvăm problema pe cale amiabilă. Dacă nu, mergem în instanţă până la capăt."
Ignorate
Până în prezent, nimeni de la publicaţiile în cauză nu a luat legătura telefonic cu Violeta. Mai mult, în scurta corespondenţă electronică întreţinută cu sora Violetei şi consultată de Jurnalul Naţional se spune că fotografiile apărute în Adevărul au fost cumpărate de la agenţia Mediafax. Cei de la agenţie, fiind contactaţi de Violeta Chiosa, au afirmat că singurele fotografii pe care le-au pus la vânzare au fost cele de la nunta Violetei Băjenaru-Declerck.
De altfel, pe fluxul foto al Mediafax apar doar două fotografii cu Violeta Băjenaru-Declerck, ambele realizate la nunta acesteia. "Mie mi-au spus ba că fotografiile cu sora mea sunt de la Gardianul, ba că au fost cumpărate de toate publicaţiile interesate de la Mediafax, ba că sunt de la Focus Buzău. Nu ne pasă de la cine le-au luat, asta nu poate fi o scuză. Revoltător este şi că în fotografii apare şi fiul meu, care este minor", ne-a declarat Maria Rothenhefer.
"Am început demersurile pentru a obţine actele necesare căsătoriei. În loc de mesaje de felicitări, primesc mesaje gen «Dumnezeu s-o ierte»"
Violeta Chiosa
"Nu ne pasă de la cine au luat pozele, asta nu poate fi o scuză. Revoltător este şi că în fotografii apare şi fiul meu, care este minor"
Maria Rothenhefer, sora Violetei