x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comandantul trupelor NATO din Afganistan îşi cere scuze cu umilinţă şi salutând în arabă pentru ofensa adusă prin distrugerea Coranului (VIDEO)

Comandantul trupelor NATO din Afganistan îşi cere scuze cu umilinţă şi salutând în arabă pentru ofensa adusă prin distrugerea Coranului (VIDEO)

21 Feb 2012   •   13:33
Comandantul trupelor NATO din Afganistan îşi cere scuze cu umilinţă şi salutând în arabă pentru ofensa adusă prin distrugerea Coranului (VIDEO)

In incercarea de a domoli spiritele incinse in randul islamistilor, dupa ce o mare cantitate de materiale religioase si exemplare din Coran au fost 'distruse necorespunzator' de militarii aliati, generalul John R. Allen, comandantul trupelor NATO din Afganistan a difuzat un discurs prin care isi cere scuze 'fierbinti', informeaza Reuters si The New York Times.

Mai mult de 2.000 de protestatari furiosi s-au adunat in fata bazei aeriene Bagram, unde s-a produs incidentul 'Coran', strigand lozinci precum 'Moarte Americii!'. S-au facut auzite focuri de arma, iar fortele de securitate au tras cu gloante de cauciuc, pentru a tine lucrurile sub control.

Generalul John Allen si-a cerut scuze presedintelui Hamid Karzai, Guvernului Afganistanului si poporului afgan, dand asigurari ca a fost un incident 'neintentionat' si ca se vor lua toate masurile pentru ca acesta sa nu se repete. Materialele care nu au fost distruse vor fi 'in mod corespunzator folosite autoritatile religioase', a mai spus Allen, promitand si o investigatie ampla.

Conform unor rapoarte neconfirmate, exemplare din Coran au fost incendiate de personal NATO, in semn de protest. Este cert ca personalul afgan de la baza militara a intervenit, pentru a stopa sacrilegiul. Abdul Wahid, nn muncitor afgan in varsta de 25 de ani a declarat ca incendierea unui camion intreg cu exemplare din Coran a fost realizata de soldati americani.

Nu este singurul incident de acest tip de la inceputul campaniei din Afganistan, iar cele anterioare s-au soldat cu proteste violente ale afganilor., soldate cu multi morti si raniti.

×