x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comandantul trupelor SUA din Afganistan predă atribuţiile către CENTCOM

Comandantul trupelor SUA din Afganistan predă atribuţiile către CENTCOM

12 Iul 2021   •   21:00
Comandantul trupelor SUA din Afganistan predă atribuţiile către CENTCOM

Generalul Scott Miller, comandantul trupelor SUA din Afganistan, a transferat atribuţiile Comandamentului Central american (CENTCOM), în contextul în care trupele americane vor fi retrase până pe 31 august, informează agenţia Associated Press.

Predarea atribuţiilor s-a desfăşurat în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Kabul. Generalul Scott Miller a transferat atribuţiile generalului Frank McKenzie, şeful Comandamentului Central american (CENTCOM), responsabil de operaţiunile SUA în Orientul Mijlociu. Generalul Frank McKenzie îşi va desfăşura activitatea din sediul CENTCOM, situat în Tampa, Florida. CENTCOM va coordona, de acum înainte, eventualele operaţiuni militare americane în Afganistan, care ar putea consta în lansarea de a raiduri aeriene pentru protejarea instituţiilor guvernamentale afgane.

Trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 31 august. De asemenea, trupele aliaţilor SUA, inclusiv din cadrul NATO, vor fi retrase în coordonare cu armata americană. Statele Unite intenţionează să menţină sute de militari în Kabul, pentru protejarea Ambasadei SUA şi a aeroportului internaţional.

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, susţine că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor Alianţei Nord-Atlantice, în pofida atacurilor lansate de insurgenţii talibani şi de organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Statele Unite au finalizat în proporţie de 90% retragerea trupelor din Afganistan, a anunţat Comandamentul Central american (CENTCOM), în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. În ultimele săptămâni, insurgenţii talibani afgani au preluat controlul asupra a 188 de districte din totalul de 407 şi luptă pentru a ocupa încă 135 de districte.

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

Mediafax

×