x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comemorare - Al treilea glont

Comemorare - Al treilea glont

de Marina Constantinoiu    |    04 Noi 2005   •   00:00
Comemorare - Al treilea glont

Acum zece ani, o stire aproape incredibila facea inconjurul lumii, impunand subiectul pentru prima pagina a ziarelor: premierul de atunci al Israelului fusese ucis de un tanar evreu israelian.

Yitzhak Rabin a fost asasinat la 4 noiembrie 1995, de gloantele trase de Yigal Amir. O data cu Rabin a murit si speranta comunitatii internationale in sansa pacii in Tara Sfanta.

TEORIE. La zece ani de la asasinarea lui Rabin, ucigasul afirma ca nu de glontul sau si-a dat ultima suflare omul care a primit Premiul Nobel pentru Pace. Amir recunoaste ca l-a vrut mort pe Rabin, ca a si tras doua gloante, dar al treilea, cel fatal, nu i-a apartinut. Teoria conspiratiei, a mainii de ajutor date de serviciile secrete israeliene la aceasta crima, a functionat inca de la anuntarea mortii premierului. De ce abia dupa zece ani iese la rampa Amir, asta numai el o stie. Posibil pentru ca-si doreste gratierea. Dar si mai posibil pentru ca actualul climat din tara i-o permite. Cati mai cred cu adevarat in idealurile lui Rabin?

CLIMAT. Extrema dreapta israeliana care si-a dorit moartea lui Rabin jubileaza: procesul de pace cu palestinienii bate pasul pe loc de zece ani. Mai mult, spectrul unui asasinat politic pe fondul conflictului cu palestinienii inca bantuie Israelul. Potrivit unui recent sondaj, 36% dintre israelieni cred ca e posibil un nou asasinat politic. Dintre tineri, 54% se tem de o recidiva. In acelasi timp, studiul respectiv arata ca un israelian din cinci este dispus sa-l gratieze, intr-o buna zi, pe asasinul lui Rabin. Lucid, presedintele Moshe Katsav s-a pronuntat ieri categoric impotriva, catalogandu-l pe Yigal Amir drept "un scelerat, care nu merita nici gratierea, nici iertarea".

×
Subiecte în articol: externe rabin