x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COMEMORARE / Cinci ani de la atentatele de la Madrid

COMEMORARE / Cinci ani de la atentatele de la Madrid

de Mihaela Matachita    |    12 Mar 2009   •   00:00

În Spania au continuat miercuri manifestările de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 martie din Madrid, asociaţiile victimelor terorismului refăcând traseul trenurilor care au fost acum cinci ani ţinta atacurilor. Printre morţii de atunci au fost şi 16 români.



Zece explozii puternice zguduiau, în 2004, patru trenuri din suburbiile capitalei spaniole, trasformând o zi obişnuită într-una dintre cele mai sângeroase din istoria Spaniei. 192 de oameni şi-au pierdut atunci viaţa şi aproape 2.000 au fost răniţi, între ei fiind 16 români morţi şi 200 de răniţi. La Ambasada României din Madrid a fost dezvelită pe 11 martie o placă comemorativă dedicată românilor care şi-au pierdut viaţa în exploziile bombelor din Santa Eugenia, Atocha şi El Pozo.

Comisia Europeană, printr-o declaraţie a comisarului pentru justiţie, libertate şi securitate, Jacques Barrot, şi-a exprimat miercuri solidaritatea cu familiile tuturor victimelor atacurilor teroriste, cu ocazia marcării pentru al cincilea an consecutiv a Zilei europene pentru victimele terorismului. Este evident că niciodată nu va exista o compensaţie pe măsură pentru familiile victimelor terorismului, a spus Michele Cercone, purtător de cuvânt al executivului comunitar, care a citit, în conferinţa de presă cotidiană a CE, mesajul comisarului Jacques Barrot. Totuşi, Comisia încearcă să sprijine familiile victimelor, printre altele prin asistenţa pentru proiecte de finanţare destinate îmbunătăţirii vieţii acestor familii.

×
Subiecte în articol: externe