x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia de la Veneţia exprimă speranţa că CCR va putea lucra ”în cele mai bune condiţii”

Comisia de la Veneţia exprimă speranţa că CCR va putea lucra ”în cele mai bune condiţii”

de Agerpres    |    10 Aug 2012   •   13:04
Comisia de la Veneţia exprimă speranţa că CCR va putea lucra ”în cele mai bune condiţii”

Presedintele Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Gianni Buquicchio, i-a trimis o scrisoare ministrului roman de Externe, Titus Corlatean, in care isi exprima speranta ca CCR va putea sa lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie sa le ia in perioada urmatoare 'in cele mai bune conditii', informeaza MAE.

Scrisoarea este una de raspuns din partea presedintelui Comisiei de la Venetia referitor la scrisoarea trimisa de acesta in data de 8 august, prin care se reitera angajamentul Guvernului Romaniei privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independentei Justitiei si a contenciosului constitutional.

'Inteleg pe deplin faptul ca situatia politica actuala este destul de complexa; cu toate acestea, imi exprim speranta ca CCR va putea sa lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie sa le ia in saptamanile urmatoare, in cele mai bune conditii. Doresc sa folosesc acest prilej pentru a reitera faptul ca este important ca toate fortele politice sa se abtina de la orice actiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curtii sau a judecatorilor acesteia. Doresc sa confirm disponibilitatea Comisiei de la Venetia de ramane la dispozitia autoritatilor romane si a Curtii Constitutionale pentru orice asistenta viitoare', se arata in scrisoarea lui Buquicchio.

Presedintele Comisiei de la Venetia se declara multumit cu privire la faptul ca sunt luate masuri concrete in cazurile care vizeaza amenintari impotriva judecatorilor de la Curtea Constitutionala si isi exprima speranta ca aceasta 'reactie rapida' va descuraja orice incercari viitoare de a influenta judecatorii CCR.

'Sunt multumit cu privire la faptul ca impartasim opinii similare asupra necesitatii de a asigura protectia sistemului judiciar, in general, si a Curtii Constitutionale, in particular, impotriva oricarui tip de presiune si apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independenta Justitiei', mai spune Buquicchio, potrivit MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a transmis, pe 8 august, presedintelui Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evolutiile politice din Romania.

MAE anunta ca va continua, in perioada urmatoare, sa transmita in atentia Comisiei de la Venetia si a celorlalte institutii europene si partenerilor internationali 'toate elementele pertinente' referitoare la evolutiile in plan intern din Romania, in perspectiva deciziei finale a Curtii Constitutionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea presedintelui Romaniei.

×