x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană analizează mai multe variante de plafonare a prețurilor la importurile de gaze

Comisia Europeană analizează mai multe variante de plafonare a prețurilor la importurile de gaze

05 Oct 2022   •   09:40
Comisia Europeană analizează mai multe variante de plafonare a prețurilor la importurile de gaze

Comisia Europeană analizează mai multe variante de plafonare a prețurilor la gaze, care au în vedere gazele folosite la producția de electricitate dar și o limită flexibilă și temporară a prețurilor, anunță comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, citat de Reuters.

"O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei", a spus Kadri Simson în Parlamentul European, referindu-se la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos. Aceasta ar fi o temporară, în timp ce UE analizează un preţ de referinţă alternativ la TTF.

De asemenea, se are în vedere conceperea unui cadru de referință pentru plafonarea  prețului la gaze naturale folosit în producția  de electricitate și măsuri pentru a stopa creșterea cererii. 

Statele UE au păreri diferite privind felul în care să se facă plafonarea. Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 UE au cerut Comisiei să propună un plafon de preţ pentru toate tranzacţiile angro cu gaze. Germania, cel mai mare cimportator de gaze din Europa, şi Ţările de Jos se opun. CE a avertizat că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

Explozia inflației, ca urmare a întreruperilor livrărilor de energie din Rusia, determină liderii europeni să caute soluții pentru a o reduce. 

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana gaze plafonare