x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană condamnă “şovinismul” francez

Comisia Europeană condamnă “şovinismul” francez

de Marina Constantinoiu    |    24 Iun 2013   •   15:00
Comisia Europeană condamnă “şovinismul” francez

Comisia Europeană a a atacat, luni, criticile mai multor lideri francezi, printre care şi ministrul Arnaud Montebourg la adresa politicii lui Jose Manuel Barroso şi a denunţat “şovinismul” francez.
“Când atacă mondializarea, reformele economice şi Europa şi instituţiile ei, suveraniştii de stânga şi de dreapta au aceeaşi agendă”, a afirmat Comisia într-un comunicat citit de unul dintre purtătorii săi de cuvânt.

“Ar trebui ca anumiţi lideri politici francezi să abandoneze anumite ambiguităţi faţă de Europa şi să o apere mai mult în faţa naţionalismului, populismului, a şovinismului”, a adăugat aceasta.
Executivul bruxellez reacţiona la afirmaţiile făcute duminică de ministrul francez Arnaud Montebourg, care l-a acuzat pe preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso că este “carburantul Frontului Naţional” (extrema-dreaptă), după ce acesta a declarat că poziţia franceză privind excepţia culturală este “reacţionară”.

“Barroso este carburantul Frontului Naţional. Asta e adevărul. Este carburantul lui Beppe Grillo”, actorul de comedie şi omul politic italian, lider al unei mişcări contestatare”, a declarat Montebourg.

La celălalt capăt al eşichierului politic, Alain Juppe, fost premier al UMP (dreapta) a calificat atitudinea lui Barroso drept “total arhaică”. “Preşedintele Comisiei este total arhaic, trebuie să aibă o viziune a lumii care probabil datează din anii 58”, a afirmat Juppe la BFMTV.

“Trebuie să ne apărăm interesele şi să nu fim naivi, trebuie solicitată reciprocitate în relaţiile comerciale. Iată de ce spun că preşedintele Comisiei Europene trebuie să dateze un pic din secolul trecut”, a declarat fostul premier.

×