Comisia Europeană a apreciat că Germania pare să fie acoperită din punct de vedere legal în ceea ce priveşte reintroducerea controalelor la frontiere, în special la frontiera sa cu Austria, adăugând că decizia Berlinului arată că este nevoie ca statele Uniunii Europene să fie de acord cu o abordare comună a problemei refugiaţilor, transmite duminică Reuters.
"Reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre este o posibilitate excepţională prevăzută în mod explicit şi reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situaţii de criză. La prima vedere, actuala situaţie din Germania pare să aibă acoperire în regulament", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Comisia Europeană va continua să urmărească situaţia, a precizat executivul european, menţionând că obiectivul este o revenire la situaţia normală în care să nu existe controale la frontiere între statele membre Schengen "imediat ce va fi fezabil". "Decizia de astăzi a Germaniei evidenţiază urgenţa de a ajunge la un acord asupra măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru gestionarea crizei refugiaţilor", se mai menţionează în comunicatul Comisiei.
Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a anunţat duminică faptul că Germania a reintrodus temporar controalele de-a lungul graniţei sale cu Austria în încercarea de a reduce numărul de imigranţi care sosesc în Germania via Austria. "Din acest moment, Germania introduce temporar controale la frontieră de-a lungul frontierelor interne (ale Uniunii Europene). Accentul va fi pus la început pe graniţa cu Austria", a spus De Maiziere.
"Scopul acestor măsuri este limitarea afluxului actual (de imigranţi) către Germania şi revenirea la procedurile obişnuite atunci când oamenii intră în ţară", a adăugat ministrul de interne german, adăugând că această măsură este necesară şi din raţiuni de securitate.
De Maiziere a insistat că Germania va continua să respecte normele europene şi naţionale privind protecţia refugiaţilor şi a subliniat că Regulamentul Dublin, care presupune ca azilanţii să se înregistreze în ţara UE în care au intrat prima dată, continuă să fie valid. El a cerut statelor membre să respecte Regulamentul Dublin în viitor: "Aceasta înseamnă că statul membru răspunzător nu doar înregistrează solicitanţii de azil, ci gestionează şi procedurile de azil".
Agerpres