x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comoara lui Picasso, la electricianul artistului

Comoara lui Picasso, la electricianul artistului

de Sînziana Stancu    |    30 Noi 2010   •   19:27

Între operele pe care le deţine fostul electrician, Pierre Le Guennac, se află şi un portret al ultimei soţii a lui Picasso, Olga. Întreaga “comoară”, a cărei valoare este estimată la aproximativ 60 de milioane de euro, include 275 de piese “total inedite”, între care litografii, picturi cubiste, carnete cu desene şi însemnări, colaje şi mai multe acuarele, una dintre acestea datând din perioada sa “Albastră”.

Guennac, în vârstă de 71 de ani, care spune că a lucrat ca electrician pentru Pablo Picasso în perioada 1970-1973 – data morţii artistului – şi soţia sa, Jacqueline, i-au contactat pe moştenitorii artistului spaniol în luna ianuarie, după cum a dezvăluit cotidianul francez Liberation, citat de Paris Match. Le-au trimis o corespondenţă cu imagini ale operelor pe care le deţin, rugându-i să le autentifice. În luna septembrie, soţii Guennac au intrat în legătură cu fiul maestrului, Claude Picasso, arătându-i operele care, de altfel, nu se regăsesc în testamentul tatălui său. Claude nu crede în  “donaţia” făcută de tatăl său fostului electrician, care pretinde că a instalat mai multe sisteme de alarmă în casele din Franţa ale artistului, inclusiv în vila “California” din Cannes, unde el obişnuia să-şi depoziteze o mare parte din creaţiile sale. Claude i-a dat în judecată pe soţii Guennac pentru deţinere ilegală de opere de artă. “Să donezi o asemenea cantitate e ceva de necrezut, ceva fără precedent. Era o parte din viaţa lui”, a declarat Claude pentru publicaţia Liberation. Cel mai mult l-a mirat faptul că nici una dintre acestea nu era semnată de Pablo Picasso. “Într-adevăr, Pablo Picasso era foarte generos, însă el punea dată, semnătura lui şi făcea dedicaţii scrise pe tot ce dona, mai ales că ştia că mulţi care primeau asemenea daruri din partea lui urmau să le vândă la nevoie”, a mai spus Claude.

Deocamdată, toate piesele au fost confiscate de Poliţie, soţii Guennac anchetaţi şi lăsaţi în libertate pe cauţiune. Nu a fost stabilit încă primul termen al procesului. În schimb, nu există nici o dovadă că operele deţinute de soţii Guennac ar fi nişte falsuri sau că totul ar fi fost un furt. Până la proba contrarie, sunt luate de bune doar mărturiile soţilor Guennac.

×
Subiecte în articol: externe