x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Compania SpaceX, a lui Elon Musk, a depășit o valoare de piață de 100 de miliarde de dolari

Compania SpaceX, a lui Elon Musk, a depășit o valoare de piață de 100 de miliarde de dolari

09 Oct 2021   •   22:30
Compania SpaceX, a lui Elon Musk, a depășit o valoare de piață de 100 de miliarde de dolari

Compania SpaceX a lui Elon Musk a depășit o valoare de piață de 100 de miliarde de dolari, în urma unei vânzări de acțiuni de către investitorii existenți, anunțată în această săptămână, conform CNBC.

SpaceX are un acord cu investitorii pentru vânzarea a cel mult 755 de milioane de dolari în acțiuni de la fondatori, la 560 de dolari pe acțiune, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această tranzacție - ceea ce a crescut evaluarea companiei la 100,3 miliarde de dolari. Compania nu a strâns capital nou în acest moment, au precizat sursele citate, oferta de cumpărare reprezentând o vânzare secundară a acțiunilor existente.

Noul preț al acțiunilor este cu 33% mai mare față de ultima evaluare a SpaceX, de 74 miliarde de dolari, la 419,99 dolari pe acțiune, în februarie, când compania a strâns aproape 1,2 miliarde de dolari. Compania a avut o tranzacție secundară similară în luna februarie, cu o ofertă de vânzare de până la 750 de milioane de dolari la momentul respectiv.

Noua evaluare aduce SpaceX în rândul companiilor private denumite "centicorn" unicorni cu o valare de 100 de miliarde de dolari. SpaceX a lui Musk este acum a doua cea mai valoroasă companie privată din lume, potrivit CB Insights, după compania chineză Bytedance, devansând fintech-ul Stripe.

Persoanele au vorbit cu CNBC sub rezerva anonimatului, deoarece SpaceX nu este o companie cotată la bursă, iar finanțarea este privată.

SpaceX nu a răspuns solicitării CNBC de a face comentarii.

Evaluarea companiei a crescut vertiginos în ultimii ani, deoarece SpaceX a strâns miliarde de dolari pentru a finanța lucrările la două proiecte care necesită mult capital: Starship și Starlink.

Starlink este planul companiei de a construi o rețea de internet folosind mii de sateliți, concepută pentru a oferi internet de mare viteză consumatorilor de oriunde de pe planetă. SpaceX a lansat până în prezent 1.740 de sateliți Starlink, iar rețeaua are peste 100.000 de utilizatori din 14 țări care participă la o versiune beta publică, cu servicii la un preț de 99 de dolari pe lună.

Starship este o rachetă masivă, de ultimă generație, pe care SpaceX o dezvoltă pentru a lansa încărcături și oameni în misiuni spre Lună și Marte.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: elon musk