Dacă liderul nord-coreean Kim Jong-Il ar muri, un fiu necunoscut al acestuia i-ar putea succeda în funcţie. În ultimele luni, s-au înmulţit ştirile privind starea precară a sănătăţii "marelui conducător".
Kim, "monarhia" roşie
Întrebarea "cine va conduce Coreea de Nord?" apare din ce în ce mai des de când "Kim Jong II e dat dispărut", scria recent revista germană Der Spiegel. În ciuda fotografiilor cu "Iubitul conducător" date publicităţii de regim, zvonurile afirmă că el nu mai poate guverna. Şi toţi se întreabă dacă puterea va fi preluată de una dintre rudele sale. De altfel, "modelul" nu este nou. Şi Kim Jong II şi-a moştenit tatăl, pe Kim Ir Sen.FIUL NECUNOSCUT. Cotidianul britanic Daily Telegraph cita un expert în problemele Coreii de Nord, profesorul Toshimitsu Shigemura, de la universitatea Waseda din Tokyo, potrivit căruia bătălia pentru putere a început: "Până în prezent, luptele s-au dus între două facţiuni reprezentându-i pe cei doi fii ai lui Kim, Kim Jong Nam şi Kim Jong Chol, dar a apărut o alta care îl sprijină pe un alt fiu". "Acest fiu necunoscut are aproximativ 30 de ani şi nu a fost menţionat anterior deoarece are un rol important în armată", a adăugat profesorul. Dacă este sprijinit într-adevăr de armată, faptul îi va acorda acestui fiu necunoscut o bază puternică. Conform lui Shigemura, Kim mai are câteva luni de trăit. Situaţia a generat o luptă pentru putere în care sunt implicate Partidul, armata şi familia dictatorului. În luptă s-a angajat şi Chang Song Taek, oficial de rang înalt din cadrul partidului care îl sprijină pe fiul cel mare al lui Kim.
KIM IR SEN, VENERAT CA UN ZEU. Coreea de Nord e o ţară atipică. Fondatorul ei, Kim Ir Sen, deşi a murit acum 14 ani, continuă s-o conducă drept preşedinte etern. "Locuieşte" într-un mausoleu din care veghează asupra naţiunii. Cultul personalităţii a făcut din el aproape un zeu. Anul 2008 este numit Juche 97, în baza unui sistem care începe cu data naşterii lui Kim Ir Sen, 15 aprilie 1912.
KIM JONG IL, IUBITUL CONDUCÂTOR. Kim Jong II (66 de ani) le permite celor aproximativ 23 de milioane de supuşi să i se adreseze cu apelativul de "Iubit conducător". În această familie dictatorială, tatăl oferă fiului legitimitate, iar fiul îşi întăreşte puterea profitând de mitul tatălui. Membrii "dinastiei" Kim s-au considerat întotdeauna înconjuraţi de duşmani fără număr. Kim Jong II şi-a apărat poporul de lumea ostilă din afară, ameninţând cu atacuri nucleare asupra capitalistei Corei de Sud şi, mai ales, asupra SUA. La mijlocul anilor 1990, a lăsat două milioane de oameni să moară de foame. În lagăre, peste 200.000 suferă de inaniţie. Adeseori, familii întregi sunt trimise în lagăre.
În cazul în care în Coreea de Nord s-ar ajunge la anarhie, China, ca "forţă stabilizatoare", ar putea prelua controlul asupra armelor nucleare ale Phenianului. Rusia ar fi de acord.
Familia
Actuala parteneră de viaţă a liderului, Kim Ok, o pianistă cu 20 de ani mai tânără decât Kim Jong Il, ar trage sforile în ziua de azi. Se crede că , înainte de relaţia amoroasă, a fost secretara personală a "Iubitului conducător". Dacă succesiunea va avea loc într-o atmosferă mai mult sau mai puţin calmă, fiica lui Kim, Sol Song, şi fratele lui vitreg, Kim Pyong II, înalt ofiţer care a fost trimis în Finlanda şi Polonia ca ambasador al Phenianului, vor juca un rol important, scria Der Spiegel. Clanul Kim este destul de mare şi, asemenea întregii clase conducătoare nord-coreene, trăieşte rupt de popor, ducând o viaţă cu totul diferită de cea a milioanelor de oameni din această ţară sărăcită.Citește pe Antena3.ro