x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii, primii în top

Comuniştii, primii în top

de Vitalie Calugareanu    |    26 Mar 2009   •   00:00

Partidul Comuniştilor se menţine pe prima poziţie în preferinţele electoratului din Republica Moldova. Cu 12 zile înainte de data alegerilor parlamentare, institutul de Politici Publice de la Chişinău a publicat un sondaj care creditează comuniştii cu 36% din intenţiile de vot. Liderii partidelor de opoziţie resping rezultatele şi acuză în unison realizatorii sondajului că ar face jocul comuniştilor.



PARLAMENT CU TREI PARTIDE.
Conform Barometrului de Opinie Publică lansat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău, în viitorul Parlament vor accede doar trei partide politice - Partidul Comuniştilor (PCRM) - cu 36% din voturi, Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) cu câte 8%. Sub pragul de şase procente necesare accederii în Parlament a căzut Alianţa Moldova Noastră, care ar acumula, potrivit sondajului, doar 5,4 % din voturi. Este vorba despre un partid care până nu demult se situa pe poziţia a doua în topul preferinţelor electorale. Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a reacţionat cel mai vehement la rezultatele acestui sondaj: "Este o clounadă! Poate că este chiar o batjocură faţă de acest popor, deoarece se tirajează nişte minciuni".

SONDAJ CONTESTAT.
Şi liderii celorlalte partide cu şanse au blamat rezultatele sondajului IPP. Vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase a spus că datele de care dispune "demonstrează că Partidul Comuniştilor se află în cădere liberă şi nicidecum nu va obţine un asemenea scor cum i-a fost dat de acest sondaj". La rândul său, liderul PL Mihai Ghimpu a atras atenţia asupra faptului că "dacă ne uităm la sondajele precedente ale IPP o să observăm că de fiecare dată acestea indică vreo 10%-15% mai mult pentru PCRM, iar la alegeri se întâmplă invers".

"NU SPARGEŢI OGLINDA!"
În replică, directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, le-a sugerat liderilor din opoziţie să-şi identifice mai bine punctele slabe decât să desconsidere rezultatele sondajului: "Barometrul nu este un moft al meu! Barometrul este o «fotografie» a opiniei publice la momentul când a fost realizat. Ca orice reflectare, poate să supere. Dar dacă dimineaţa te scoli şi te uiţi în oglindă şi nu-ţi place ce vezi acolo nu cred că spargi oglinda. Barometrul este o oglindă!", a menţionat Barbaroşie.

Directorul programului Barometrul de Opinie Publică Viorel Cibotaru susţine, însă, că în perioada care a mai rămas până la alegeri pot avea loc schimbări spectaculoase: "Anume în ultimele două săptămâni se produc nişte schimbări foarte interesante - aproximativ 20% din electorat decide pentru cine va vota anume în această perioadă sau chiar în cabina de vot".

30% DIN ELECTORAT E INDECID.
De altfel, sondajul evidenţiază o cotă alarmantă a celor indecişi - aproximativ 30% din electoratul activ. Viorel Cibotaru explică motivele care au condus la apariţia acestui fenomen:

"Se resimte o oboseală de la o guvernare de opt ani reprezentată de un singur partid... A apărut necesitatea unei schimbări. De altfel «Schimbarea!» a devenit un slogan. Şi în acest caz oamenii sunt în căutare. Lumea doreşte feţe noi în politică, lumea doreşte să investească în politicieni noi. Pe de altă parte lumea nu doreşte schimbări radicale în politica internă şi în politica externă. Lumea şi-a găsit o explicaţie a modului cum ar trebui să trăiască el personal (individul - n.n.), comunitatea şi societatea".

Sondajul a fost efectuat în perioada 28 februarie-14 martie pe un eşantion de 1.197 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,8%.

×
Subiecte în articol: externe