x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii şi-au subordonat Legea electorală

Comuniştii şi-au subordonat Legea electorală

de Vitalie Calugareanu    |    16 Iun 2009   •   00:00

Deputaţii comunişti din Legislativul de la Chişinău au redus luni pragului electoral de la 6% la 5% şi rata de participare la vot necesară pentru validarea alegerilor de la 51% la o treime din numărul de alegători înscrişi în listele electorale. De asemenea, comuniştii au interpretat un articol din Codul electoral, stabilind că alegerile parlamentare anticipate se pot desfăşura înainte de expirarea celor 45 de zile de campanie electorală.



După ce şi-au votat legile de care au nevoie în alegerile anticipate, comuniştii au părăsit sala, ca să nu mai asculte discursurile critice ale reprezentanţilor Opoziţiei. Prin amendamentele operate astăzi la Codul electoral, comuniştii şi-au croit drum spre alegerile parlamentare anticipate. Totuşi, preşedintele în exerciţiu, comunistul Vladimir Voronin, nu a dizolvat deocamdată Parlamentul, aşa cum se zvonea la sfârşitul săptămânii trecute, dar o poate face în orice moment, deoarece Curtea Constituţională şi-a dat deja acordul. La şedinţa de luni a Parlamentului, Voronin a părăsit, demonstrativ, sala de şedinţe, fără a anunţa dacă dizolvă sau nu Legislativul. Ulterior, el a declarat jurnaliştilor că va dizolva Parlamentul în termenii stabiliţi de lege. La rândul său, prim-vicepreşedintele Legislativului, comunistul Vladimir Ţurcan, a declarat că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc cel mai probabil la sfârşitul lunii iulie - mai precis pe 26 iulie.

AVANTAJE, DEZAVANTAJE.
Potrivit analiştilor politici, comuniştilor le este mai convenabil ca alegerile anticipate să se desfăşoare cât mai repede. Aceasta pentru că astfel Opoziţia va avea mai puţin timp pentru verificarea listelor electorale, prin intermediul cărora se presupune că au fost fraudate alegerile din 5 aprilie, iar dezbaterile electorale cu participarea Opoziţiei vor dura mai puţin. În plus, comuniştii sunt nevoiţi să organizeze cât mai repede alegerile şi din cauza problemelor economice majore cu care se confruntă populaţia din Republica Moldova. În unele regiuni, deja nu se mai plătesc salariile şi pensiile, iar aceasta poate avea un impact electoral imprevizibil asupra comuniştilor aflaţi la guvernare. De asemenea, desfăşurarea alegerilor în perioada estivală îi avantajează pe comunişti, deoarece, din cauza vârstei, electoratul pro-comunist este mai sedentar.

Singurul dezavantaj electoral pentru comunişti sunt moldovenii care muncesc în străinătate. Vara, aceştia se întorc acasă în concedii şi pot merge la vot.

"DEDESUBTURI". Dar ce au urmărit comuniştii prin reducerea pragului electoral de la 6% la 5%? După alegerile din 5 aprilie, comuniştii s-au convins că nici prin fraudă nu mai pot obţine o majoritate parlamentară confortabilă, ce le-ar permite să aleagă singuri noul şef al statului sau să amendeze Constituţia. Prin urmare, au hotărât să creeze şanse de accedere în viitorul Parlament pentru o "opoziţie" loială. Care ar putea fi aceasta? În mod cert, partidele cu şanse elementare, adică cele care au acumulat cel puţin 3% la alegerile din aprilie. În acest sens, merită urmărită evoluţia PPCD, care şi-a demonstrat deja loialitatea faţă de Partidul Comuniştilor şi care şi-a anunţat deja decizia de implicare în anticipate, precum şi cea a PD, la care este aşteptat să adere ex-comunistul Marian Lupu. Din motive necunoscute, conferinţa de presă de luni la care Lupu urma să-şi anunţe aderarea şi preluarea funcţiei de lider al PD a fost amânată pentru marţi.

Tot luni, comuniştii au împuternicit Guvernul cu dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă în perioada electorală. Un detaliu extrem de important: Banca Naţională a Moldovei a obţinut dreptul de a lichida băncile comerciale, în caz de incapacitate de plată a acestora. Experţii în economie urmează să se pronunţe de ce au nevoie anume acum comuniştii de aceasta şi dacă nu cumva unii exponenţi ai puterii comuniste, sceptici în privinţa unui scor electoral favorabil, încearcă astfel să-şi protejeze averea bănească, acumulată în perioada aflării la putere, cu ajutorul băncilor pe care le patronează neoficial?

REACŢIA OPOZIŢIEI

Liderii principalelor partide de Opoziţie din R. Moldova au criticat luni decizia lui Vladimir Voronin de a stabili alegerile anticipate într-o zi lucrătoare, apreciind că este o strategie a comuniştilor pentru a încerca să câştige scrutinul, relatează site-ul Unimedia.md, citat de Mediafax. "Este o decizie foarte proastă. Voronin continuă să-şi bată joc de acest popor. Ei ştiu că toţi vor fi la muncă, cu excepţia pensionarilor lui Voronin", a declarat Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN). "Orice s-ar întâmpla, Opoziţia va înregistra succese remarcabile în aceste alegeri. Partidele necomuniste vor obţine minimum 61 de mandate, ca să poată alege singure şeful statului şi forma Guvernului. Nu exclud ca din alianţa democratică să mai facă parte încă un partid, care va accede în Parlament", a adăugat Urechean.

"Lucrurile urmează să fie privite într-un context mai larg: modificarea Codului electoral, stabilirea prezenţei de o treime de alegători la vot, stabilirea zilei alegerilor într-o zi lucrătoare etc. Este vorba de o strategie electorală a comuniştilor, care nu are nimic în comun cu statalitatea R. Moldova. Calculul este ca pensionarii să iasă la vot, iar cei care muncesc să aibă bariere în calea de a-şi exercita votul", a declarat liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat.

"Nu am avut niciodată alegeri într-o zi de lucru. Comuniştii au un scenariu. Au stabilit alegerile în această zi pentru a folosi funcţionarii publici din instituţiile de stat, care vor trebui să voteze în mod organizat", este de părere Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.

Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat (PDM), susţine că "numirea alegerilor într-o zi de lucru ar putea fi o încercare de a diminua din prezenţa la vot. Nu este exclus că raţionamentul este ca oamenii încadraţi în câmpul muncii să nu participe la vot".

DESHUMAREA LUI VALERIU BOBOC

Trupul lui Valeriu Boboc, tânărul mort în timpul protestelor de la 7 aprilie din Republica Moldova, a fost exhumat luni, pentru o nouă expertiză medico-legală, în baza căreia urmează să fie stabilită cu exactitate cauza decesului, relatează PRO TV Chişinău, preluat de Mediafax. Procedura a durat două ore şi s-a desfăşurat în prezenţa celor doi avocaţi ai familiei Boboc, a procurorului care instrumentează cazul şi a unui medic legist venit special din Londra. Corpul tânărului se află acum la Centrul de Medicină Legală din Chişinău şi va fi supus unor noi investigaţii, în baza cărora urmează să fie stabilit cu exactitate din ce cauză a decedat. Potrivit avocaţilor familiei Boboc, expertul legist din Londra îşi va face publice concluziile în aproximativ trei zile. Valeriu avea 23 de ani, iar iniţial medicii legişti au afirmat că el a decedat în urma intoxicării cu un gaz necunoscut. Ulterior, apărarea a declarat că moartea a survenit după ce Valeriu ar fi făcut stop cardiac din cauza unor lovituri. Părinţii şi avocaţii au cerut să fie efectuată o expertiză internaţională, iar solicitarea lor a fost acceptată abia după ce au acţionat Procuratura sectorului Buiucani în judecată.

×
Subiecte în articol: externe alegerile comuniştii