x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conciliant - Papa, in vizita la Semiluna

Conciliant - Papa, in vizita la Semiluna

de Delia Zahareanu    |    28 Noi 2006   •   00:00

Suveranul Pontif si-a inceput azi vizita de patru zile in Turcia, in contextul delicat al tensiunilor provocate printre musulmani de discursurile sale si intr-un moment de rascruce pentru Biserica.

Vizita - Benedict, in raza Semilunii
VIZITA CU SCANTEI. In tara "Inaltei Porti", Benedict vrea sa reafirme puterea identitatii crestine

Suveranul Pontif si-a inceput azi vizita de patru zile in Turcia, in contextul delicat al tensiunilor provocate printre musulmani de discursurile sale si intr-un moment de rascruce pentru Biserica.

"Iisus nu este fiul lui Dumnezeu. El este un profet al Islamului", se putea citi pe pancartele celor 20.000 de musulmani care s-au adunat, sub "bagheta" partidului extremist Saadet, pentru a protesta impotriva vizitei pe care Papa Benedict al XVI-lea a inceput-o azi in Turcia. Suveranul Pontif va petrece patru zile pe teritoriul ce a gazduit Bizantul imparatilor crestini, dar si capitala vastului Imperiu Otoman. Benedict a anuntat ca va discuta despre libertatea religioasa in termenii unui "dialog sincer si respectuos". Asta pe fundalul amenintarilor cu moartea pe care le-a primit din partea musulmanilor radicali, inflamati de discursul pe care Papa l-a tinut in septembrie, la Universitatea din Regensburg. Suveranul Pontif a folosit cuvintele imparatului Manuel, care facea referire la islam ca la o religie "rea si sangeroasa".

ECUMENISM. "Sper ca Papa va vorbi in favoarea catolicilor care traiesc aici, dar si in favoarea tuturor minoritatilor, si ca isi va reafirma pozitia in favoarea libertatii religioase si a drepturilor omului", a declarat patriarhul ortodox Bartholomeu, pe marginea agendei Suveranului Pontif. Scopul oficial al vizitei este mai buna intelegere dintre crestinatate si islam, in conditiile in care Benedict este perceput ca un Papa conservator, care nu pune atat de mult accent pe acele "temelii comune" intre marile religii, mesajul favorit al lui Ioan Paul al II-lea, se arata intr-un comentariu din Wall Street Journal.

SECURITATE. Pentru vizita lui Benedict intr-o tara in care 99% din populatie este musulmana, iar modernizarea lui Ataturk se margineste la emanciparea marilor aglomeratii urbane, s-au luat masuri extraordinare de securitate. O adevarata armata de lunetisti, agenti secreti, politie si patrule pe Bosfor cu mitraliere a fost desfasurata pentru protectia Suveranului Pontif.

ANTICIPARE
"Sper ca Papa va vorbi in favoarea catolicilor care traiesc aici, dar si in favoarea tuturor minoritatilor"
Patriarhul ortodox Bartolomeu

MEDITATIE
"La 19 luni dupa ce a fost ales Papa, Benedict transforma Vaticanul cu o abordare diferita si cu un stil aparte. Ioan Paul al II-lea era maestrul marilor uverturi - de la rugaciunea la Zidul Plangerii la sarutarea unui exemplar din Coran - care topeau tensiunile chiar si cu cei mai mari dusmani ai sai", scrie Wall Street Journal. In contrast, "pentru Benedict, epoca moderna este definita de un secularism accentuat in Vest si valul crescand al fanatismului religios in restul lumii". Pentru noul Papa, Biserica ar trebui sa ocoleasca vartejurile extremismelor, ramanand un reper interior pentru fiecare crestin.
×
Subiecte în articol: externe papa benedict