x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condamnarea lui Stamen Stancev într-un dosar de spionaj în România a agitat spiritele la Viena

Condamnarea lui Stamen Stancev într-un dosar de spionaj în România a agitat spiritele la Viena

de Istvan Deak    |    08 Dec 2013   •   16:43
Condamnarea lui Stamen Stancev într-un dosar de spionaj în  România a agitat spiritele la Viena

Marţi şi miercuri, 3-4 decembrie, a avut loc la Viena Gala anuală a Center for Global Dialogue and Cooperation (CGDC), o fundaţie al cărei fondator, sponsor şi secretar general este omul de afaceri bulgar Stamen Stancev. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului se aflau fostul preşedinte american Bill Clinton, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, generalul în retragere Wesley Clark, fostul ministru al Apărării din Austria, Werner Fasslabend, fostul secretar general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer şi fostul preşedinte al Bulgariei, Petăr Stoianov.

Discursul festiv al fostului preşedinte american Bill Clinton era programat miercuri între orele 19 şi 20, dar nu a mai avut loc. Mai mult, deşi era în capitala Austriei încă de marţi seara, Clinton nu s-a mai afişat la gala CGDC. “Motivul pentru absenţa lui Bill Clinton de la Gala CGDC este Stamen Stancev. Cu o zi înaintea încheierii galei pompoase de la Palatul Liechtenstein din Viena, bulgarul a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru spionaj în România. Clinton a fost avertizat din timp de CIA şi de serviciile secrete”, scriu publicaţiile austriece Die Presse şi Der Standard.

Clinton n-a mai venit
Gala a continuat şi în absenţa lui Clinton. Anunţul privind absenţa sa a fost făcut de fostul comandant al forţelor NATO din timpul războiului din Kosovo, Wesley Clark. “Din păcate, Bill Clinton nu îşi poate onora promisiunea. El se află în celălalt capăt al oraşului”, a spus Clark, stârnind rumoare în sală. Pentru a aplana zvonurile legate de dispariţia lui Clinton din cauza unor motive de sănătate, ambasadorul SUA la Viena a postat o fotografie pe reţeaua de socializare Twitter cu mesajul că a petrecut seara alături de preşedintele Bill Clinton. Încă de miercuri, Clinton a părăsit Austria cu destinaţia SUA la bordul unui avion care a decolat la ora locală 21.20, mai scrie presa austriacă.

Absenţa lui Clinton a dat programul peste cap, dar nu i-a împiedicat pe organizatori să acorde premiile anuale ale CGDC. Însuşi Clinton trebuia să îi înmâneze premiul lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care a sosit la Viena special pentru această ocazie. El ar fi trebuit să ţină şi un amplu discurs despre cooperarea eur-asiatică. Serviciul de securitate al preşedintelui a inspectat Palatul Lichtenstein cu doar câteva ore înainte de startul galei, pentru a se asigura că totul se va desfăşura în deplină siguranţă.
Presa austriacă mai speculează că prezenţa lui Clinton ar fi urmat să fie remunerată cu 500.000 de dolari.

Premiaţii galei
Printre cei premiaţi s-au mai aflat sportivul Felix Baumgartner, miliardarul rus Mihail Guţeriev de la Russneft şi preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, care a absentat de la eveniment. Presa austriacă a comentat ironic explicaţiile organizatorilor pentru acordarea premiilor. “Nazarbaiev, confruntat cu acuzaţii internaţionale de corupţie în acordarea licenţelor de exploatare în domeniul petrolier, a fost premiat pentru angajamentul său pentru pace, iar Barroso a fost premiat pentru implementarea unor soluţii inovatoare”. Confruntaţi de jurnaliştii de la Die Presse, reprezentanţi ai Comisiei Europene au declarat că nu au ştiut de condamnarea lui Stancev în România. “Nu am avut nici un fel de indiciu despre condamnarea sa. Premiul pentru Barroso este doar unul simbolic”, au declarat aceştia pentru Die Presse.

Fasslabend s-a retras din CGDC
Stancev este membru fondator al CGDC alături de fostul ministru austriac al Apărării Werner Fasslabend şi de fostul secretar general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer.  Fasslabend anunţa imediat după gala de la Viena că şefa biroului lui Clinton l-a sunat că acesta se află în capitala Austriei şi că el nu înţelege de ce acesta nu a fost prezent la gală. Două zile mai târziu, Fasslabend a ieşit la televiziunea publica austriacă ORF şi a anunţat că se retrage din Center for Dialogue and Cooperation. Deşi nu a dorit să îşi motiveze decizia, presa austriacă subliniază că poziţia lui Clinton de a se distanţa de CGDC şi de Stancev, condamnat pentru spionaj în România, a transmis un mesaj clar. Site-ul CGDC a postat mai multe poze cu Clinton la gala din Viena, însă acestea fuseseră realizate în 2012.

“Stancev, care conform informaţiilor postate pe propriul site traieşte în Principatul Monaco, a fost condamnat în absenţă. Instanţa  a considerat că în perioada 2005-2006 cât a fost consultant al Credit Suisse First Boston, el s-a folosit de practici corupte cu scopul de a obţine informaţii secrete din ministerele româneşti în ceea ce priveşte anumite contracte de privatizare. În acest dosar Stancev a primit cea mai mare pedeapsă. Sentinţa nu este definitivă”, notează sursele citate.

Bulgarul de 46 de ani este consultant în domeniul energiei şi al construcţiilor şi are legături profesionale cu Austria, unde a fost consilier al fostului şef OMV Wolfgand Ruttenstorfer, dar a activat pe poziţii-cheie şi la Alpine Mayredere, Porr şi Raiffeisen. El însuşi este director general al unei firme de consultanţă în domeniul uleiurilor minerale, Energan.

Scandalul nu l-a împiedicat pe Barroso să-şi ia premiul”

Şi presa bulgară (cotidianul Standart) a relatat, preluând informaţia iniţială din cotidianul austriac Die Presse, despre faptul că “fostul preşedinte american Bill Clinton l-a boicotat pe fostul său coleg, fostul preşedinte bulgar Petăr Stoianov”.
“Eroul democraţilor, Clinton, a refuzat în mod demonstrativ să meargă la reuniunea anuală a fundaţiei fostului şef de stat bulgar denumită Center for Global Dialogue and Cooperation din Viena”, mai scrie Standart.
“Motivul pentru acest lucru este colaborarea strânsă dintre Stoianov şi recent condamnatul spion Stamen Stancev. Site-ul fundaţiei îl prezintă pe Stancev drept un consultant al unor companii internaţionale de renume, precum Credit Suisse Bank London, Strabag, OMV, CEZ, Dogan Holding sau Skoda”, mai scrie cotidianul bulgar.
“Scandalul nu l-a împiedicat, totuşi, pe Manuel Barroso să îşi primească premiul din partea fundaţiei”, adaugă sursa citată.
“Cu numai o zi înaintea reuniunii anuale a fundaţiei, Stamen Stancev, secretarul general al acesteia, a fost condamnat în România la 11 ani de închisoare pentru spionaj economic. A mai primit 4 ani şi 10 luni pentru crearea şi susţinerea unui grup infracţional. Potrivit instanţei, Stancev a oferit consultanţă României pentru privatizarea întreprinderilor de stat în propriul avantaj”, adaugă Standart, în încheiere.

×
Subiecte în articol: stamen stanchev