x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conferința de pace din Elveția. 80 de țări susțin integritatea teritorială a Ucrainei

Conferința de pace din Elveția. 80 de țări susțin integritatea teritorială a Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2024   •   17:20
Conferința de pace din Elveția. 80 de țări susțin integritatea teritorială a Ucrainei
Sursa foto: Hepta

80 de țări cer ca „integritatea teritorială" a Ucrainei să fie fundamentul oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia, într-un comunicat emis în cea de-a doua și ultima zi a Conferinței pentru pace din Elveția.

Absența Rusiei de la Summit-ul mondial pentru pace inițiat de Ucraina a diminuat speranțele de a se ajunge la un progres, la fel ca și decizia Chinei de a nu participa.

India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre cei care nu au semnat documentul final, care s-a axat pe chestiuni legate de siguranța nucleară, securitatea alimentară și schimbul de prizonieri, conform RFE.

Carta ONU și „respectul pentru integritatea teritorială și suveranitate... pot servi și vor servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, corecte și durabile în Ucraina. Credem că atingerea păcii necesită implicarea tuturor părților și dialogul dintre ele", se spune în declarație.

Viola Amherd, președintele elvețian care a găzduit evenimentul, a declarat la conferința de presă finală că faptul că „marea majoritate" a participanților a fost de acord cu documentul final „arată ce poate realiza diplomația".

În ajunul summit-ului, președintele rus Vladimir Putin a emis termeni duri pentru încetarea focului, inclusiv ca Ucraina să cedeze controlul a patru regiuni din zonele ocupate nu doar de forțele ruse, ci și din regiunile controlate de Ucraina, cereri respinse imediat de Kiev și de susținătorii săi occidentali.

„Nu a fost o negociere de pace pentru că Putin nu este serios în privința încheierii războiului. El insistă să capituleze. El insistă să cedeze teritoriul ucrainean - chiar și teritoriul care astăzi nu este ocupat de el", a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. „El insistă să dezarmeze Ucraina, lăsând-o vulnerabilă la viitoarele agresiuni. Nicio țară nu ar accepta vreodată acești termeni scandaloși".

Vorbind la finalul reuniunii de două zile de la Burgenstock, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că sprijinul liderilor occidentali și al altor lideri demonstrează că statul de drept internațional poate fi restabilit.

„Sper că vom putea obține rezultate cât mai curând posibil", a declarat Zelenski: „Vom dovedi tuturor celor din lume că Carta ONU poate fi restabilită în deplină eficiență".

Prin organizarea summit-ului, Zelenski a încercat să adune un număr mai mare de țări în spatele cauzei Ucrainei, în special cele din așa-numitul Sud Global, și să mențină atenția lumii asupra invaziei brutale a Rusiei. Acest lucru a devenit mai urgent pe fondul unei oarecare oboseli globale față de cele 28 de luni de război, a luptelor din Orientul Mijlociu și a îngrijorării crescânde față de agresiunea chineză față de Taiwan.

Summit-ul din 15-16 iunie a fost punctul culminant al eforturilor depuse de Zelenski în ultimele 19 luni pentru a implica liderii globali în a ajuta la încheierea celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Elveția a fost de acord să găzduiască summit-ul în speranța că acesta va deschide calea pentru un viitor proces de pace care să includă Rusia. Zelenski nu a dorit ca Rusia să participe în această etapă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina conferinta pace elvetia