x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conferinţă pentru viitorul Afganistanului

Conferinţă pentru viitorul Afganistanului

31 Mar 2009   •   00:00

Circa 700 de delegaţi participă astăzi la Haga la o mare conferinţă internaţională asupra viitorului Afganistanului, ţară şubrezită de insurecţia talibanilor.



Sub auspiciile Naţiunilor Unite, delegaţii din 72 de ţări şi nouă organizaţii internaţionale urmează să dezbată despre reconstrucţie şi dezvoltare în Afganistan la patru zile după ce preşedintele american Barack Obama a dezvăluit marile axe ale noii strategii afgane a Washingtonului. Lucrările vor fi deschise de secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi de preşedintele afgan Hamid Karzai, în prezenţa mai ales a secretarului de stat american Hillary Clinton şi a vicepreşedintelui iranian al afacerilor externe Mohammad Mehdi Akhoundzadeh, a cărui ţară participă pentru prima oară la o reuniune de acest gen.

Dna Clinton a indicat luni seară în avionul care o conducea la Haga că "se grăbeşte să asculte" propunerile Teheranului. Statele Unite speră că Iranul, foarte afectat de traficul de stupefiante produse în Afganistan, va contribui la reglementarea chestiunii afgane, menţionează AFP, citată de Agerpres. Pakistanul, China, Rusia, alte ţări limitrofe Afganistanului, vor asista de asemenea la conferinţă, precum şi India.

Secretarul de stat american a anunţat printre altele că Statele Unite vor contribui cu o sumă totală de 40 de milioane de dolari la organizarea alegerilor prevăzute în august în Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe