x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict în inima Bisericii scientologice, declanşat de un e-mail trimis în noaptea de Revelion

Conflict în inima Bisericii scientologice, declanşat de un e-mail trimis în noaptea de Revelion

04 Ian 2012   •   10:26
Conflict în inima Bisericii scientologice, declanşat de un e-mail trimis în noaptea de Revelion

Tensiuni in Biserica scientologica. Motivul? O membra a clerului organizatiei a facut sa circule un e-mail care critica sever atat stilul de conducere, cat si politicile financiare ale liderului sau actual, David Miscavige. Mesajul lui Debbie Cook a fost trimis unui numar de 12.000 de colegi scientologi la scurt timp dupa miezul noptii de Anul Nou.

Potrivit acestui e-mail, Miscavige ar fi adoptat un stil de conducere dictatorial, care este in contradictie cu doctrinele stabilite de fondatorul bisericii, autorul de carti de science fiction, Ron Hubbard.

Cook a mai sustine ca, dupa ce i-a succedat lui Hubbard, dupa moartea acestuia in 1986, Miscavige a devenit obsedat de strangerea de fonduri, informeaza ziarul britanic The Independent, citat de Agerpres. Regimul sau "a tezaurizat acum o rezerva de cash de peste un miliard de dolari", sustine Cook, si a cheltuit alte zeci de milioane pe cladiri "opulente", in prezent ramase in mare parte goale.

Criticile lui Cook ating o coarda sensibila, in contextul in care exista numerosi recenti dezertori nemultumiti din biserica. Dar statutul ei extrem de respectat in lumea de obicei confidentiala a scientologiei ii confera greutate printre membrii mai activi.

E-mailul, intitulat "Keep Scientology Working", argumenteaza ca multe dintre politicile urmarite de Miscavige sunt in conflict direct cu principiile stabilite de Hubbard atunci cand acesta a creat miscarea in anii 1960 si 1970. Ea sustine in special ca activitatile "extreme" de strangere de fonduri sunt acum "conduse din interiorul celor mai inalte esaloane ale structurii scientologiei", de o maniera care este in contradictie cu scripturile fondatoare ale organizatiei.

Desi multi dintre membrii actuali au donat o mare parte din veniturile lor nete bisericii, Cook spune ca Hubbard nu a aprobat niciodata donatii individuale de peste 75 de dolari pentru statutul de membru pe viata. De asemenea, fondatorul bisericii "nu a autorizat niciodata achizitionarea de imobile opulente" de catre conducere. In schimb, el a crezut ca toti banii stransi de organizatie trebuie sa fie folositi imediat pentru a raspandi mesajul acesteia.

In prezent in varsta de 50 de ani si locuind in Texas, Cook a fost timp de trei decenii membra a "Sea Org", echivalentul scientologic al clerului. In perioada 1999-2006, a fost reprezentanta de top a Sea Org la sediul general al bisericii, din Clearwater, in Florida. Ulterior a urcat treptele ierarhiei, iar in perioada 2006-2008 si-a avut sediul in birourile din California. In aceasta calitate a fost martora directa a stilului de conducere al lui Miscavige. Cook sustine acum ca acesta submineaza in mod deliberat controalele stabilite de Hubbard pentru a impiedica faptul ca cineva sa obtina controlul complet asupra bisericii. In 2008, Cook a iesit de pe statele de plata ale bisericii pentru a demara o firma pe Internet impreuna cu sotul ei. Dar a ramas un scientolog activ si sustine ca va ramane "complet dedicata" convingerilor sale.

Dupa circularea acestui e-mail, mai multi fosti "prieteni" au folosit pagina de Facebook a lui Cook pentru a anunta ca o vor "deferi" departamentului de "etica" al Bisericii scientologice. Un purtator de cuvant al bisericii a spus ca "opiniile doamnei Cook reflecta o viziune marunta, ignoranta si neiluminata a lumii de astazi. Ele nu sunt impartasite de miile de scientologi care sunt facuti extrem de fericiti de cele 27 de biserici noi ale noastre si de ceea ce inseamna ele pentru comunitatile pe care le servesc".

×