x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patriarhia Antiohiei: Bisericile ortodoxe din Siria sunt arse şi jefuite, iar creştinii noştri bătuţi şi ucişi

Patriarhia Antiohiei: Bisericile ortodoxe din Siria sunt arse şi jefuite, iar creştinii noştri bătuţi şi ucişi

02 Apr 2013   •   14:05
Patriarhia Antiohiei: Bisericile ortodoxe din Siria sunt arse şi jefuite, iar creştinii noştri bătuţi şi ucişi

În Siria are loc o distrugere sistematică a Ortodoxiei, bisericile ortodoxe au suferit pagube incalculabile şi sute de creştini ortodocşi au fost ucişi, semnalează episcopul Luca de Seydnaya din Patriarhia Antiohiei, într-un interviu citat de Agionoros.ru, informează agerpres.ro.

''Ucid oameni. Viaţa omenească nu are pentru ei nicio valoare'', declară episcopul în interviul menţionat, în care atrage atenţia asupra persecuţiilor la care sunt supuşi creştinii ortodocşi de la începutul conflictului sirian.

În oraşul Homs (centrul Siriei), forţele antiguvernamentale au organizat un adevărat masacru al creştinilor, au fost ucişi sute de oameni şi au fost înregistrate zeci de cazuri de violuri.

Până în prezent, peste 140.000 de creştini au fost alungaţi din casele lor şi, în paralel, are loc o distrugere sistematică a bisericilor ortodoxe, mai semnalează ierarhul Patriarhiei Antiohiei.

''Distrugerile suferite de bisericile noastre sunt imense. Le dau foc, le sparg zidurile, le jefuiesc. Dacă nu le pasă de vieţile omeneşti, le va păsa de sfintele noastre lăcaşuri? Enoriaşii noştri sunt bătuţi, atacaţi. Şi toate acestea se întâmplă legal, pentru că există o revoltă şi nimeni nu reacţionează'', descrie în continuare episcopul situaţia tragică din Siria.

''Strămoşii noştri au venit pe aceste pământuri cu mult înainte de a ajunge aici islamul. Mulţi sfinţi, care L-au mărturisit pe Hristos, au primit pe acest pământ moarte mucenicească'', subliniază episcopul de Seydnaya, care în pofida acestor orori, îi numeşte pe musulmani ''fraţi''.

Seydnaya, astăzi un oraş situat într-o regiune rurală nu departe de Damasc, a fost sediul Patriarhiei Antiohiei vechi şi este considerat de mulţi al doilea loc după Ierusalim, ca importanţă religioasă.

Însuşi numele localităţii Seyda Naya înseamnă "Doamna Noastră" în siriană. O mănăstire străveche, construită în anul 547, poartă de asemenea numele de "Doamna Noastră" şi adăposteşte o icoană a Fecioarei Maria, care se crede că a fost pictată de Sfântul Apostol Luca.  

×
Subiecte în articol: crestini siria conflict siria