x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict în interiorul Uniunii Europene pe tema unei viitoare extinderi

Conflict în interiorul Uniunii Europene pe tema unei viitoare extinderi

de Şerban Mihăilă    |    31 Aug 2023   •   08:20
Conflict în interiorul Uniunii Europene pe tema unei viitoare extinderi

Cele două principale instituții ale UE se află în conflict în privința termenului pentru o nouă extindere, după ce Comisia Europeană a respins apelul președintelui Consiliului European ca blocul comunitar să accepte noi membri până în 2030.

Charles Michel, care conduce Consiliul European, format din șefii de stat ai celor 27 de membri, stabilise acest obiectiv într-un discurs susținut la începutul săptămânii. 

Purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene, Dana Spinanț, a respins însă termenul oferit de Michel. „Nu ne concentrăm pe o dată, ci ne axăm pe colaborarea foarte strânsă cu țările candidate pentru a ne pregăti pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a precizat ea.

Dana Spinanț a adăugat că Charles Michel nu s-a consultat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la conținutul discursului său privind extinderea, susținut la Forumul strategic de la Bled, în Slovenia.

„Extinderea nu mai este un vis”

În discursul său, Michel a insistat asupra faptului că „extinderea nu mai este un vis” și „a venit vremea să mergem înainte”. „În timp ce pregătim următoarea agendă strategică a UE, trebuie să ne stabilim un obiectiv clar”, a adăugat el.

„Cred că trebuie să fim pregătiți - de ambele părți - până în 2030 să ne extindem. Este un obiectiv ambițios, dar necesar. Arată că suntem serioși”, a mai spus președintele Consiliul European.

Michel a recunoscut însă că primirea de noi membri în blocul comunitar „nu va fi ușoară”. „Aceasta va afecta politicile noastre, programele noastre și bugetele lor. Va fi nevoie de reforme politice și de curaj politic. Teritoriul și demografia UE se vor mări”, a precizat el.

Michel a spus că, pentru a adera la blocul comunitar, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura independenţa sistemului judiciar, pentru a lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei şi pentru a-şi alinia politica externă cu statele membre ale UE.

El i-a îndemnat pe toţi aspiranţii să-şi rezolve conflictele bilaterale înainte de a adera la Uniunea Europeană.

„Trebuie să vă asiguraţi că niciunul dintre conflictele din trecut nu este importat în UE”, a spus el. Potrivit lui Michel, Consiliul European va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune.

El a susținut că pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este aşteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare despre integrarea progresivă, care le-ar putea permite viitorilor membri să simtă beneficiile participării depline la unele instituţii şi politici ale UE înainte de a deveni oficial membru al blocului.

Pe de altă parte, liderul european a declarat că principala provocare ar putea fi chiar convingerea unora dintre europeni.

„După părerea mea, inima extinderii nu constă în procese, examinări, evaluări, negocieri, tratate. Miezul extinderii este despre oameni, despre viitorul copiilor noștri, despre soarta Europei. Așadar, trebuie să ne asigurăm că avem inimile oamenilor alături de noi”, a precizat Michel.

„Cu o voință politică reală, putem face ca atât UE, cât și viitoarele state membre să fie pregătite. Acum este momentul să fim îndrăzneți, acum este momentul să construim împreună viitorul nostru european mai mare”, și-a încheiat el discursul. 

Opt țări - Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania, Republica Moldova, Ucraina și Bosnia și Herțegovina - dețin în prezent statutul de țară candidată. Pentru mulți dintre candidați, procesul este însă blocat de mai mulți ani.

Ucraina, Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina au primit statutul de candidat de când președintele rus, Vladimir Putin, și-a lansat invazia asupra teritoriului ucrainean.

România trage tare cu Republica Moldova și Ucraina

Între timp, de la București, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România va continua să sprijine „multidimensional şi cuprinzător” Ucraina, atât timp cât va fi necesar, şi să fie alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic.

„Vom continua să sprijinim multidimensional şi cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar. Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar şi în construcţia unui stat sigur şi prosper, pentru toţi cetăţenii săi”, a spus şeful statului, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti.

El a subliniat că prioritatea momentului constă în obţinerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi Ucraina. „Ambele state au nevoie de menţinerea angajamentului şi a sprijinului ferm al Uniunii şi al statelor sale membre faţă de viitorul lor european”, a mai spus Iohannis.

 

×