x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflictul diplomatic dintre Turcia şi Olanda ajunge într-un punct critic

Conflictul diplomatic dintre Turcia şi Olanda ajunge într-un punct critic

13 Mar 2017   •   12:00
Conflictul diplomatic dintre Turcia şi Olanda ajunge într-un punct critic
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Ministerul Afacerilor Externe turc l-a convocat luni pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acţiunile Poliţiei din Rotterdam faţă de protestatarii turci, au declarat pentru Reuters surse din cadrul ministerului, în condiţiile în care autorităţile de la Haga îşi avertizează cetăţenii aflaţi în Turcia să dea dovadă de prudenţă. 

Într-o notă diplomatică, MAE turc descrie intervenţia Poliţiei drept "disproporţionată" şi cere demersuri legale contra "abaterilor" comise de poliţişti. 

"Comunitatea turcă şi cetăţenii noştri au fost supuşi unor rele tratamente, în care metode inumane şi umilitoare au fost folosite, într-o intervenţie disproporţionată, contra unor oameni care îşi exercitau dreptul la adunare paşnică", se arată în documentul remis oficialului olandez. 

Potrivit surselor ministeriale citate de Reuters, MAE turc a cerut părţii olandeze scuze adresate în scris pentru felul în care au fost trataţi diplomaţii turci şi ministrul turc al familiei. 

Este a treia notificare adresată de sâmbătă până în prezent însărcinatului cu afaceri al ambasadei. Ambasadorul este în vacanţă, iar Ankara a anunţat că ar prefera ca acesta să nu se întoarcă prea curând. 

Duminică, forţele de ordine au folosit câini şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de persoane care manifestau în faţa consulatului de la Rotterdam. Unii dintre protestatari au aruncat cu sticle şi pietre, iar câţiva manifestanţi au fost bătuţi de poliţişti. 

Incidentele au avut loc în contextul în care în autorităţile olandeze nu i-au permis ministrul turc pentru probleme sociale şi familie, Fatma Betul Sayan Kaya, să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituţionale supuse unui referendum în Turcia în data de 16 aprilie. 

Vineri, Olanda i-a interzis aterizarea ministrului de externe turc, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. 

Autorităţile de la Haga şi-a sfătuit luni cetăţenii aflaţi în Turcia să dea dovadă de prudenţă, potrivit AFP. Pe pagina online a Ministerului de Externe olandez a apărut un avertisment în care se arată că din 11 martie există "tensiuni diplomatice între Turcia şi Regatul Ţărilor de Jos". 

"Fiţi vigilenţi, evitaţi adunările publice şi zonele intens frecventate", se arată în anunţ. AGERPRES

×