x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul Europei atenţionează Guvernele în privinţa riscurilor supravegherii digitale

Consiliul Europei atenţionează Guvernele în privinţa riscurilor supravegherii digitale

12 Iun 2013   •   18:33
Consiliul Europei atenţionează Guvernele în privinţa riscurilor supravegherii digitale

Consiliul Europei atrate atenţia celor 47 de state membre asupra pericolului pe care îl reprezintă urmărirea digitală şi alte tehnologii de supraveghere pentru drepturile omului, democraţie şi primatul dreptului, reamintind necesitatea de a se veghea la legitimitatea utilizării acestora.

Într-o Declaraţie adresată Guvernelor, Comitetul de Miniştri atrage atenţia că legile care autorizează o supraveghere excesivă a cetăţenilor pot aduce atingere vieţii lor private şi inhiba libertatea de expresie şi libertatea presei.

Comitetul reaminteşte că măsurile de urmărire şi de supraveghere puse în practică de forţele de ordine trebuie să fie conforme cu normele Consiliului Europei în materie de drepturi ale omului, cum au fost ele enunţate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Aceste măsuri trebuie să respecte riguros limitele, exigenţele şi garanţiile enunţate în Convenţia 108 privind protecţia datelor.

Declaraţia atrage atenţia, de asemenea, asupra implicaţiilor penale a le activităţilor de supraveghere şi a urmăririlor ilegale şi asupra importanţei Convenţiei de la Budapesta privind cybercriminalitatea.

×