x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Convorbire Biden-Xi: Tensiunile din Taiwan și războiul din Ucraina, posibilele teme principale

Convorbire Biden-Xi: Tensiunile din Taiwan și războiul din Ucraina, posibilele teme principale

27 Iul 2022   •   09:40
Convorbire Biden-Xi: Tensiunile din Taiwan și războiul din Ucraina, posibilele teme principale

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping sunt așteptați să discute joi, a declarat o sursă familiarizată cu planificarea, pe fondul unor noi tensiuni legate de Taiwan și de invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat marți reporterilor că gestionarea competiției economice dintre cele două țări va fi, de asemenea, un punct central al convorbirii.

Aceasta va fi a cincea convorbire între cei doi lideri și are loc în contextul în care China a transmis avertismente sporite administrației Biden cu privire la o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care Beijingul îl revendică ca fiind teritoriul său.

"Totul, de la tensiunile legate de Taiwan, la războiul din Ucraina, precum și modul în care gestionăm mai bine competiția dintre cele două națiuni ale noastre, cu siguranță în sfera economică", a declarat Kirby despre subiectele care vor fi discutate.

"Aceasta este o convorbire care a fost programată de mult timp și există deja o agendă destul de bogată de lucruri despre care acești doi lideri vor discuta", a spus el.

În cadrul politicii "o singură Chină", Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate de legislația americană să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra. Casa Albă s-a grăbit să reitereze că această poziție nu s-a schimbat, în ciuda speculațiilor privind o posibilă călătorie a lui Pelosi.

Kirby a declarat că Pelosi se află în linia de succesiune la președinție și, ca atare, călătoria sa în străinătate este o chestiune de securitate națională a SUA. Dar numai ea poate lua decizii cu privire la călătoriile sale.

Retorica belicoasă a Beijingului cu privire la potențiala călătorie nu face decât să escaladeze tensiunile, a spus el.

"Considerăm că acest lucru este inutil și cu siguranță nu este deloc necesar, având în vedere situația", a adăugat Kirby.

Administrația a dezbătut dacă să ridice sau nu unele tarife vamale asupra bunurilor chinezești ca o modalitate de a stimula economia americană, dar Kirby a declarat că nu se așteaptă o decizie înainte de convorbire.

Perspectiva călătoriei lui Pelosi este doar una dintr-o lungă listă de dezacorduri care afectează relațiile dintre SUA și China.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: convorbiri biden xi