x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cooperare Beijing-Havana. China pune urmărul la redresarea economiei Cubei

Cooperare Beijing-Havana. China pune urmărul la redresarea economiei Cubei

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   16:21
Cooperare Beijing-Havana. China pune urmărul la redresarea economiei Cubei
Sursa foto: Hepta

China a semnat mai multe documente de cooperare cu Cuba, în contextul în care această țară se confruntă cu grave probleme economice, fiind supusă de peste 60 de ani unui embargou puternic din partea Statelor Unite.

Xi Jinping s-a întâlnit astăzi, cu omologul său de la Havana, Miguel Diaz-Canel, la Beinjing și i-a promis că  ''va face tot posibilul pentru a le oferi sprijin' cubanezilor, care 'se confruntă cu mari dificultăţi'', scrie EFE.

El a dat asigurări că ''nu-şi va schimba politica ''de prietenie faţă de Cuba şi nici voinţa de a coopera'' pentru ''a proteja justiţia internaţională şi a se opune hegemoniei''.

Președintele Cubei a vorbit despre criza economică din țară și apreciază ''sprijinul ţărilor prietene, cum este China''.

Cei doi șefi de stat au semnat 12 documente, un plan de  consultări la nivel diplomatic, un memorandum de înțelegere pentru un nou "drum al mătăsii", proiect al Chinei de a realiza lucrări de infrastructură în circa 60 de state și un memorandum de cooperare economică și comercială. 

De asemenea, a avut loc un eveniment de predare-primire de materii prime, uniforme şcolare, donaţii de bani, consumabile medicale şi medicamente pentru Cuba.

Miguel Diaz-Canel a mers anterior în Rusia și Turcia, unde s-a întâlnit cu președinții celor două țări.

Cuba este supusă unui puternic embargou economic, comercial și financiar din partea SUA,început în anii 1960, după revoluția prin care Fidel Castro a ajuns l a conducerea țării, instaurând un regim comunist dictatorial. Președintele Barak Obama a vrut să-l ridice în 2014 dar s-a opus Congresul SUA. Donald Trump l-a reînoit în timpul mandatului său. 

 

 



 

×
Subiecte în articol: China Cuba economie