x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copii români adoptaţi de irlandezi îşi caută rădăcinile

Copii români adoptaţi de irlandezi îşi caută rădăcinile

de Carmen Plesa    |    29 Noi 2010   •   20:06

Nicuşor O’Driscoll nu-şi aminteşte nici de mâncarea pe cartelă, nici de copiii făcuţi pe bandă rulantă şi nici de penele de curent. Ar fi şi greu, pentru că a fost printre primii care au părăsit “ruinele regimului comunist din Români”, iar la vremea când lua drumul Irlandei era doar un bebeluş, relatează The Irish Times. Astăzi, Nicuşor a ajuns la 21 ani – vârsta majoratului în Irlanda. Toată viaţa s-a simţit irlandez, deşi familia sa nu i-a ascuns trecutul şi a păstrat legătura cu părinţii biologici din România. Apoi, când avea 19 ani, Nicuşor a primit din România vestea că bunica sa din partea tatălui a fost diagnosticată cu cancer, iar unul dintre nepoţi s-a născut orb, din cauza unei maladii ereditare. Împreună cu părinţii săi, în mai puţin de o săptămână, a plecat spre România.

“În ziua în care am ajuns în România era şi aniversarea primei zile în care mama mă văzuse, în urmă cu 19 ani, ceea ce a adăugat o mare încărcătură emoţională”, a spus Nicuşor O’Driscoll pentru Irish Times. Prin viscol, familia a călătorit timp de 10 ore de la Bucureşti spre munţii din Suceava pentru a ajunge la casa părinţilor biologici ai lui Nicuşor. Locuinţa acestora măsura cât de două ori dormitorul lui Nicuşor de acasă. “Când am văzut că n-au nimic, nu puteam să mă gândesc decât că m-ar putea urî pentru că am ajuns mai bine”, şi-a amintit tânărul.

Tatăl său biologic i-a explicat însă că au fost nevoiţi să-l dea spre adopţie, pentru că nu-şi permiteau să hrănească o gură în plus. O’Driscoll a realizat că ambele familii au vrut, de fapt, ca el să aibă parte de o viaţă mai bună. “Rudele mele nu vorbeau engleză, eu nu vorbeam româneşte, şi totuşi am reuşit să comunic cu fratele meu Vasile, n-a fost nici o barieră între noi”, a spus O’Driscoll.

Nicuşor le-a declarat jurnaliştilor că a fost de acord să-şi spună povestea pentru a-i încuraja şi pe alţi tineri adoptaţi din România să-şi caute şi să-şi cunoască părinţii, o întâlnire care pentru el a însemnat o greutate luată de pe suflet. În fiecare săptămână, Marion Connolly, cea care conduce grupul de sprijin pentru Părinţii copiilor adoptaţi din România, primeşte telefoane de la copii care vor să-şi descopere rădăcinile româneşti. Găsirea familiilor biologice este însă foarte dificilă, pentru că multe dintre actele de adopţie din România au fost falsificate sau pierdute.

×
Subiecte în articol: externe