x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COREEA DE NORD - Conducătorul iubit mai mişcă

COREEA DE NORD - Conducătorul iubit mai mişcă

de Sînziana Stancu    |    06 Oct 2008   •   00:00
COREEA DE NORD - Conducătorul iubit mai mişcă

Reapariţia în public a liderului nord-co­reean, Kim Jong-Il, anunţată de presa oficială de la Phenian, pentru a pune capăt zvonurilor referitoare la starea de sănătate a "conducătorului iubit", n-a fost destul de clară.



Reapariţia în public a liderului nord-co­reean, Kim Jong-Il, anunţată de presa oficială de la Phenian, pentru a pune capăt zvonurilor referitoare la starea de sănătate a "conducătorului iubit", n-a fost destul de clară.

KCNA (Korean Central News Agency) a precizat, sâmbătă, că liderul nord-coreean a asistat la un meci de fotbal studenţesc, cu ocazia celei de-a 62-a aniversări a Universităţii Kim Il-Sung. Liderul nord-coreean, în vârstă de 66 de ani, nu a mai fost văzut în public de vreo două luni. Ultima dată, la 14 august, presa nord-coreeană scria că preşedintele Kim Jong-Il vizitase atunci o unitate militară. Apoi, pe măsură ce zvonurile din presa sud-coreeană despre starea precară de sănătate a liderului din Nord deveniseră din ce în ce mai frecvente, oficialităţile de la Phenian s-au văzut nevoite să le dezmintă. Presa de la Seul scria că Kim Jong-Il fusese operat în urma unui atac cerebral, care i-a provocat paralizie parţială şi tulburări de vorbire. Cert este însă faptul că el nu şi-a făcut obişnuita apariţie la aniversarea din 9 septembrie, a celor 60 de ani de la înfiinţarea statului comunist.

Interpretări
"Kim a adresat un mesaj Coreii de Nord şi lumii întregi, prin care dă asigurări că nu sunt probleme", a explicat Kim Yong-Hyun, un profesor universitar din Seul. "Liderul nord-coreean a ales să-şi facă reapariţia într-un mod cât mai natural şi discret, lipsit de orice dimensiune dramatică. Asta provine dintr-un calcul, care constă în a spune: "Priviţi, Republica Populară Democrată a Coreii (RPDC)", a mai explicat profesorul sud-coreean.

Mister
Reapariţia liderului de la Phenian, anunţată acum de presa nord-coreeană, rămâne învăluită în mister. Televiziunile nord-coreene au continuat să o anunţe, dar fără a difuza imagini ale "condu­că­to­rului iubit", informează agenţia sud-co­reeană Yonhap. Nici data când s-a des­fă­şurat meciul la care se spune că ar fi asistat Kim nu a fost dezvăluită explicit, spu­nân­du-se doar că acesta ar fi fost disputat de studenţi, cu ocazia celei de a 62-a aniversări a universităţii Kim Il-Sung, fondată la 1 octombrie 1946, sugerând că manifestaţia ar fi putut avea loc miercuri. "Fără aceste imagini, speculaţiile nu vor înceta, riscând chiar să se amplifice", a afirmat un analist sud-coreean. Despre Kim Jong-Il se crede că suferă de pro­bleme cardiace şi că are diabet. Liderul nord-coreean a spus însă, în 2007, că aceste informaţii sunt "pură ficţiune" şi că se simte bine. Sănătatea lui Kim Jong-Il este obiectul unor speculaţii intense, deoarece nu a ales oficial ca succesor pe unul dintre cei trei fii, provocând astfel îngrijorări cu privire la stabilitatea politică a Coreei de Nord, ţară care deţine arma nucleară.


×
Subiecte în articol: externe