Coreea de Nord părea să pregătească duminică manevre terestre şi aeriene pe fondul tensiunilor în creştere în peninsula coreeană, în urma testului nuclear nord-coreean de la 12 februarie.
Aceste exerciţii cu muniţie reală ar mobiliza artileria şi forţele aeriene în portul Nanmpo (vest), a anunţat o sursă guvernamentală sud-coreeană, citate de agenţia de presă Yonhap.
"Pare că este vorba despre exerciţii de o amploare destul de mare", a afirmat sursa citată, exprimând temeri potrivit cărora Phenianul ar putea să profite de aceste manevre pentru a crea un incident militar sau pentru a efectua un test de rachetă balistică.
La 23 noiembrie 2010, artileria sud-coreeană a lansat numeroase obuze asupra Insulei Yeonpyeong, un recif cu o suprafaţă de şapte kilometri pătraţi, în Marea Galbenă, omorând doi civili şi doi militari sud-coreeni.
Coreea de Sud a procedat la aproximativ 80 de tiruri de ripostă, provocând temeri cu privire la o escaladare şi declanşarea unui nou conflict între Nordul stalinist, susţinut de China, şi Sudul aliat cu Statele Unite, care au staţionaţi pe teritoriul sud-coreean aproximativ 28.500 de militari.
Seulul acuză Phenianul că a torpilat una dintre corvetele sale în martie 2010, ucigând 46 de militari sud-coreeni.
Peninsula coreeană este afectată de tensiuni după ce Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear, în februarie.
Iritat de sancţiunile ONU şi exerciţiile militare comune efectuate în prezent de Coreea de Sud şi Statele Unite, Phenianul proferează de mai multe săptămâni ameninţări cu lovituri şi un război nuclear.
Coreea de Nord a mobilizat lansatoare de rachete cu rază de acţiune variabilă pe coasta de est, dar până în prezent nu şi-a pus ameninţările în practică.
Potrivit altui oficial militar citat sub protecţia anonimatului de Yonhap, Phenianul ar putea încerca să "reaprindă tensiunile militare", în urma deciziei Seulului de a îşi retrage toţi angajaţii din complexul industrial intercoreean de la Kaesong, închis de facto de către Coreea de Nord după ce a retras cei aproximativ 53.000 de salariaţi nord-coreeni din complex.
Zeci de salariaţi sud-coreeni s-au întors sâmbătă în ţară, iar cei aproximativ 50 care au rămas urmează să se retragă luni.
Citește pe Antena3.ro