x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, pregatită pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune. Vezi imagini surprinse de satelit

Coreea de Nord, pregatită pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune. Vezi imagini surprinse de satelit

30 Mar 2012   •   06:10
Coreea de Nord, pregatită pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune. Vezi imagini surprinse de satelit

Coreea de Nord a inceput pregatirile pentru lansarea unei rachete cu raza lunga prevazuta pentru jumatatea lui aprilie, in pofida condamnarilor din partea comunitatii internationale, conform imaginilior satelit publicate de un site de Internet din Statele Unite, transmite AFP.

Imaginile, capturate de compania americana DigitalGlobe, arata ca pregatirile au inceput, anunta site-ul 38 North (38north.org), specializat in studiul Coreei de Nord.

Imaginile arata ca rampa de lansare a fost amplasata, iar echipamentele conectate la turn, in timp ce mai multi oameni sunt vazuti pe rampa.

Echipe defriseaza imprejurimile, fara indoiala pentu a evita un incendiu cand motoarele vor fi pornite. Se vad de asemenea si camioane, care incarca rezervoarele rachetei cu carburant.

Pregatirile "par sa se desfasoare in acord cu programul stabilit" iar urmatoarea etapa va fi amplasarea primei parti din racheta pe rampa de lansare, la 30 sau 31 martie, apreciaza site-ul de Internet.

Phenianul a declarat in ultimele zile ca intentioneaza sa lanseze aceasta racheta pentru a pune pe orbita un satelit de observatie cu scop civil. Statele Unite si aliatii lor, mai ales Coreea de Sud si Japonia, o considera un test cu racheta balistica de raza lunga, incalcand astfel rezolutiile ONU. Acestea au solicitat Coreei de Nord sa renunte.

Lansarea trebuie sa aiba loc de la Tongchang-ri, in extremul nord-vest al Coreei de Nord. Prima parte a rachete trebuie sa cada in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene, iar cea de-a doua in estul Filipinelor.

Ministrul Apararii din Japonia, Naoki Tanaka, a ordonat, in urma cu o saptamana, pregatirea scuturilor antiracheta. Sistemul antiracheta al japonezilor va fi instalat langa insula Okinawa, de unde va contracara orice racheta ce se va apropia de teritoriul japonez.

Premierul Yoshihiko Noda ar urma sa dea saptamana viitoare ordinul formal de distrugere a rachetei in cazul in care ar ameninta teritoriul nipon.

Coreea de Nord a anuntat pe 16 martie intentia de a lansa un satelit de observare. Racheta ar urma sa fie lansata in intervalul cuprins intre 12 si 16 aprilie. Prima parte a rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, a doua in Marea Filipinelor, iar racheta ar urma sa traverseze arhipelagul japonez Okinawa.

×