x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Sud: A decedat fost preşedinte Kim Dae-jung

Coreea de Sud: A decedat fost preşedinte Kim Dae-jung

18 Aug 2009   •   00:00

Fostul preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, figură marcantă a luptei pentru democratizarea ţării şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2000, a decedat în această dimineaţă la vârsta de 85 ani. Un oficial al clinicii din Seul care îl trata de pneumonie a confirmat decesul lui Kim Dae-jung. Mass-media locale afirmă că fostul preşedinte sud-coreean a decedat în urma unui atac de cord.



Fost deţinut politic, Kim, supranumit frecvent D.J., după iniţiale, a fost ales preşedinte al ţării în decembrie 1997, când pentru prima dată în Republica Coreea /Coreea de Sud/ victoria prezidenţialelor i-a revenit candidatului opoziţiei.

Pe plan internaţional, Kim Dae-jung, un catolic fervent, s-a făcut cunoscut pentru deschiderea istorică de care a dat dovadă faţă de Republica Democrată Populară Coreeană /RPDC, Coreea de Nord/, cu al cărui lider Kim Jong-Il s-a întâlnit şi îmbrăţişat în iunie 2000. Teoretic, cele două ţări sunt în stare de război, conflictul din Peninsula Coreea /1950-1953/ încheindu-se printr-un armistiţiu, nu cu semnarea unui tratat de pace.

Întâlnirea celor doi lideri coreeni a culminat cu 'Politica raza de soare' /inspirată de Ostpolitik a fostului cancelar german Willi Brandt/, privind relaxarea tensiunilor între cele două ţări surori, în perspectiva eventualei reunificări, pentru care i-a fost atribuit Premiul Nobel pentru Pace.

×
Subiecte în articol: externe