x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Correa a anulat lansarea primei sale rachete

Correa a anulat lansarea primei sale rachete

19 Aug 2009   •   00:00

Coreea de Sud a anulat astăzi lansarea primei sale rachete, cu puţin timp înaintea orei stabilite. Lansarea era programată pentru ora locală 17.00, însă numărătoarea inversă a fost oprită înainte cu opt minute, conform imaginilor transmise. Construită cu concursul specialiştilor ruşi în domeniu, racheta urma să plaseze pe orbită un satelit de cercetări de 100 kilograme de fabricaţie sud-coreeană.



Lansatorul KSLV-1 /Korea Space Launch Vehicle-1/, având o lungime de 33 metri şi pentru construcţia căruia Seulul a cheltuit din 2002 până acum 502 miliarde woni /419 milioane dolari/, trebuia să fie lansat la centrul spaţial Goheung, situat la 475 kilometri sud de Seul. Un responsabil de la Ministerul Educaţiei, Ştiinţelor şi Tehnologiei de la Seul a confirmat, pentru AFP, amânarea evenimentului, fără a fi în măsură să avanseze o dată ulterioară.

Această trimitere în aer, amânată de mai multe ori din 2008 din cauza unor probleme tehnice, i-ar fi permis Coreii de Sud integrarea în grupul celor nouă ţări capabile să plaseze un satelit pe orbită, la patru luni după ce Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC, Coreea de Nord, comunistă/ lansase propria sa rachetă.

Coreea de Nord a dezvoltat deja o varietate de rachete, testul din aprilie, care a provocat vehemente proteste ale comunităţii internaţionale, fiind considerat capabil să lovească partea de vest a Statelor Unite ale Americii. Ministerul de Externe de la Phenian a precizat într-o declaraţie de săptămâna trecută că va ''urmări îndeaproape'' modul în care SUA şi alte ţări vecine vor răspunde lansării rachetei de către Seul.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministeruluui sud-coreean de Externe, Moon Tae-young, a declarat luni că lansarea are scopuri paşnice şi se va desfăşura într-un mod transparent. Coreea de Sud a lansat deja zece sateliţi, care au fost plasaţi pe orbită de lansatoare străine.

În 2007, autorităţile de la Seul au anunţat un program privind trimiterea pe Lună a unui modul orbital, până în 2020.

×
Subiecte în articol: externe