x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coruptii lui Saddam, demascati de SUA

Coruptii lui Saddam, demascati de SUA

de Anca Aldea    |    29 Oct 2005   •   00:00
Coruptii lui Saddam, demascati de SUA

Comisia independenta de ancheta care a investigat acuzatiile de coruptie in Programul "Petrol contra hrana", de care a beneficiat Irakul in timpul lui Saddam, a dat publicitatii raportul final.

Comisia independenta de ancheta care a investigat acuzatiile de coruptie in Programul "Petrol contra hrana", de care a beneficiat Irakul in timpul lui Saddam, a dat publicitatii raportul final.

Prin Programul "Petrol contra hrana", initiat de ONU in 1996 pentru a permite Irakului sa vanda petrol in schimbul unor bunuri indispensabile populatiei, Saddam a spalat cel putin 1,8 miliarde de dolari.

TARI PRIETENE. Raportul final redactat de Comisia independenta de ancheta, condusa de fostul presedinte al Rezervelor Federale Americane, Paul Volker, arata ca 2.392 de companii din mai multe tari ale lumii ar fi efectuat plati ilegale in valoare de 1,8 miliarde de dolari catre regimul Saddam Hussein, in perioada sanctiunilor internationale. Documentul este criticat la Moscova, unde ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri ca "documentele folosite de comisia Volker sunt false", si aparat cu strasnicie la Washington. Sean McCormack, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, a precizat ieri ca Saddam "a reusit sa insele sistemul pentru a se imbogati el insusi si regimul sau".

Oficialul american a insistat asupra necesitatii de a reforma secretariatul ONU si de a aplica o serie de masuri in sistemul de administrare. In timp ce Irakul lui Saddam era supus embargoului international, "macelarul din Bagdad" cauta sa atraga firme din "tarile prietene", evitand intentionat orice fel de contact cu Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.

NUME MARI. Pe lista neagra a lui Volker se afla nume mari, nota ieri presa britanica. Printre altele sunt enumerate compania Volvo Construction Equipment, apartinand Grupului Volvo din Suedia, care a furnizat ilegal Irakului 535.000 de dolari printr-un intermediar iordanian, Daimler Chrysler, care ar fi platit 7.134 de dolari pentru ca fostul Minister irakian al Petrolului sa se doteze cu un autovehicul blindat, si compania Siemens.

ROMPETROL. In raportul care poate fi accesat pe site-ul www.iic-offp.org figureaza si firma romaneasca Rompetrol. Numele companiei apare insa intr-un tabel ce cuprinde firmele care au derulat afaceri cu titei in cadrul Programului "Petrol contra Hrana" si in cazul carora achizitionarea de combustibil a fost asociata cu o "suprataxa" platita Guvernului de la Bagdad. "Faptul ca o firma figureaza in acest tabel nu implica faptul ca ar fi platit suprataxa asociata contractelor sale", se arata intr-o nota explicativa a tabelului. Tot aici se arata ca Rompetrol nu a raspuns unei scrisori prin care Comisia facea cunoscut firmei ca va aparea in acest tabel. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, aseara, pentru Realitatea TV, ca pe lista apar toti cei care au luat titei in cadrul programului ONU si ca "in 2001, cand s-au efectuat tranzactiile, managementul firmei era facut de catre o echipa majoritar americana", ceea ce ar trebui sa elimine suspiciunile legate de o eventuala fraudare a programului. El considera ca a fi inclus pe lista din raport nu este egal cu a fi suspect.

NEGARE
"Personal, nu am semnat nici un contract, nu am primit nici un cent de la partea irakiana si nu am fost implicat in afacere" - Vladimir Jirinovski, politician nationalist rus

MADE IN ROMANIA
Ziarul irakian Al-Mada a publicat in 2004 o lista cu personalitati si companii din lumea-ntreaga care au primit favoruri in petrol din partea lui Saddam. Printre acestea figurau si doi romani - Catalin Bulf, de la compania Bulf Oil, care ar fi fost puternic sustinuta de cei doi fii ai lui Saddam, Uday si Qusay, si Ioan Cristian Niculae, secretarul general al Partidului Muncitoresc Roman. "Cand ramanea petrol nevandut din cotele stabilite de ONU, noi nu faceam decat sa gasim firme dispuse sa-l cumpere, dar respectand rezolutiile ONU", declara Niculae in presa vremii. Ziarul irakian nota atunci ca PMR ar fi derulat 5,5 milioane de barili de petrol. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe petrol saddam