x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COVID-19 invadează lumea. Cum gestionează țările al doilea val al pandemiei

COVID-19 invadează lumea. Cum gestionează țările al doilea val al pandemiei

de Giulia Anghel    |    12 Oct 2020   •   15:33
COVID-19 invadează lumea. Cum gestionează țările al doilea val al pandemiei

În timp ce Marea Britanie se pregătește să impună noi restricții din cauza pandemiei de coronavirus, Europa luptă pentru limitarea răspândirii acestuia. Numărul persoanelor infectate a crescut, ceea ce a provocat internarea tot mai multor pacienți, scrie bbc.com.

Fiecare țară încearcă să găsească combinația corectă de măsuri, de la blocaje locale, inițiative de testare și urmărire, și până la sprijin economic și comunicare publică, în încercarea de a reduce infectările înainte de venirea iernii. 

Regatul Unit vrea să impună noi blocaje, în timp ce Franța, Germania și alte state europene sunt de părere că se descurcă. 

Și asta în timp ce două state din Asia au ales o cale total diferită. 

Franța

Franța a ajuns la 671.638 de persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 32.521 au decedat. Astfel că rata mortalității a ajuns la 50/100.000 de locuitori. Toți indicatorii cheie oferă motive de îngrijorare. Circa 18.000 de cazuri noi sunt detectate în fiecare zi. Numărul de infecții a urcat  este la 116/100.000 de persoane și se află în creștere.

Tinerii, care își reiau viața socială după perioada de izolare, reprezintă principalul vector de transmitere. 

Cu toate acestea, există o schimbare față de primul val din martie / aprilie, datorită testărilor care arată variații regionale mari și diferențe semnificative între sat și oraș. Tot mai mult epidemia este considerată un fenomen urban, ceea ce înseamnă că executivul nu va mai impune un blocaj național. Autoritățile sanitare au conceput un sistem complex, pe niveluri de alertă regionale. Cu fiecare nivel apar noi restricții.

Aproximativ două treimi din țară se află acum în zona roșie. La Paris, aflat în alertă maximă împreună cu alte cinci orașe, barurile sunt închise.

La cel mai scăzut nivel de alertă, adunările sunt limitate la 30 de participanți. La nivelurile superioare, limita este de 10 persoane.

În plus, autoritățile locale pot impune restricții, cum ar fi purtarea obligatorie a măștilor la Paris.

În fiecare zi sunt efectuate circa 175.000 de teste. 

Există deja o rețea la nivel național de laboratoare unde se efectuează teste, iar altele au fost înființate de primării. Însă sistemul de urmărire a contactelor nu funcționează la nivel optim. Sunt prea multe infectări, motiv pentru care statul angajează 2.000 de persoane, pentru a face față. 

Totuși, Franța susține că are cel mai mare ajutor de stat din Europa, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companiile afectate de coronavirus. 

Persoanele care se izolează pot solicita ajutor de boală. Dacă un copil are nevoie de îngrijire la domiciliu din cauza existenței unui focar la școală, părintele poate rămâne acasă, fiind plătit. 1,3 milioane de angajați au beneficiat, până acum de ajutor.

Schema conform căreia companiilor li se pot rambursa 85% din salariu a fost extinsă și în 2021. 

Totuși, francezii nu sunt prea încrezători în felul cum este gestionată pandemia.  Un sondaj realizat de Elabe, săptămâna trecută, arată că doar 35% dintre oameni au încredere în guvern pentru a lupta eficient împotriva virusului, iar 73% au spus că sunt îngrijorați de periculozitatea infecției.

Cehia 

Numărul infecțiilor cu COVID-19 din Cehia a ajuns la 109.374 de persoane, dintre care 906 au decedat, ceea ce ridică rata mortalității la 8,5 persoane/100.000 de locuitori. Cehia are doar 10,7 milioane de locuitori.

Cehia a răspuns promt la începutul pandemiei, închizându-și granițele și blocând rapid economia. Oamenilor li s-a cerut să rămână acasă, acolo unde este posibil. Măștile au fost obligatorii, atât în interior, cât și în exterior. Cei mai mulți au respectat măsurile cu bunăvoință și umor.

Sărbătorile s-au desfășurat cu discreție. Măștile și alte restricții au fost apoi  abandonate, cu bucurie.

Astăzi însă, Cehia are cea mai rapidă creștere a infecțiilor din Europa, cu cifre aproape duble față de cele din Marea Britanie. 

Raportul dintre cazurile pozitive și teste este de 30%, un număr care îngrozește epidemiologii.

Se estimează că totalul deceselor va depăși 1.000 până la sfârșitul săptămânii viitoare. 

Autoritățile spun că spitalele vor fi depășite de situație. Deși s-a încercat aplicarea unui sistem de urmărire a cazurile, autorităților le trebuie uneori și 14 zile pentru a lua legătura cu contacții persoanelor infectate. Liniile de asistență sunt mereu ocupate. 

Cehii îl învinovățesc pe prim ministrul Andrej Banis că nu a gestionat bine criza sanitară deoarece se crede că s-a opus unui plan de reintroducerea a obligativității măștilor. 

Acum se introduc însă noi măsuri, premierul avertizând că nu este exclus un nou blocaj și a îndemnat oamenii să rămână acasă în week-end.

De astăzi, pub-urile, restaurantele și barurile vor putea primi doar patru persoane la o masă și trebuie să închidă la ora 20.00. 

Wi-fi-ul va fi oprit în centrele comerciale pentru a-i împiedica pe tineri să formeze grupuri. 

Doar câte două persoane vor putea intra împreună în magazine și în centrele comerciale, iar copiii între 12-15 ani vor alterna îmvățământul online cu mersul e fectiv la școală. 

Germania

Persoanele confirmate cu coronavirus în Germania au ajuns la 320.899, dintre care 9.609 au decedat. Rata mortalității se situează la 11,6%/100.000 de persoane.

Se simte însă o stare de nervozitate pe măsură ce vremea se răcește. Până acum lucrurile au mers relativ bine. Decesele totale se situează sub 10.000, ceea ce înseamnă mai puțin de un sfert din totalul Regatului Unit, la o populație semnificativ mai mare.

Dar infecțiile, care au rămas scăzute în timpul verii, au început să crească. Cea mai recentă rată zilnică de aproape 5.000 de persoane, valoare care nu a mai fost atinsă din luna aprilie.

Cu toate astea, contaminările sunt încă scăzute în această țară, comparativ cu alte state europene. 

Sistemul de urmărire a cazurilor este destul de bun, dar are limitele sale. Pe măsură ce numărul va crește, ar putea avea probleme. Acest lucru s-a întâmplat deja la Berlin, Frankfurt și Bremen.

Cele mai multe persoane care au contactat virusul sunt tinere, însă persistă teama că acesta ar putea ajunge la populația mai în vârstă și mai vulnerabilă. 

Cancelarul german, Angela Merkel, a avut o video conferință cu primarii din primele 11 orașe, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a hotărî noi restricții. 

"Acum este momentul să stabilim în ce formă va trece Germania pandemia în această iarnă", a spus Merkel.

În acest weekend, autoritățile din mai multe orașe, inclusiv Berlin, au decis închiderea restaurantelor, barurilor și cafenelelor la ora 23.00.

Și numărul de persoane care se pot întâlni a fost redus. 

Peste două săptămâni, cancelarul german va avea o nouă video conferință cu primarii pentru a analiza ratele de infecții și dacă acestea nu vor fi în scădere, se vor lua măsuri mai dure.  

Restricțiile în Germania au fost mai ușoare față de alte state europene. Oamenii au avut voie să iasă liber pe stradă. Izolarea a fost mai scurtă, prin urmare firmele au suferit mai puține pierderi. Purtarea măștii de protecție este obligatorie, ceea ce a dus la focare puține în transporturi, mazagine, frizerii. 

Sondajele arată că majoritatea oamenilor sprijină măsurile guvernului. Angela Merkel este apreciată de populație.

Populația respectă regulile cu privire la purtarea măștii în magazine sau în transportul public. 

Șomajul a crescut doar cu 1% în luna martie, pentru ca în septembrie însă, acesta să scadă ușor.

Însă autoritățile se pregătesc pentru eventualitatea unei noi izolări, în special cu sprijin serios din partea statului.

Spre deosebire de Marea Britanie, unde plățile aferente pandemiei s-au redus în ultimele luni, în Germania acestea cresc atunci când o persoană nu mai poate lucra ori i se reduce salariul din cauza epidemiei. Se acordă 67% din salariul plătit angajaților cu copii, în primele trei luni, iar după șase luni crește la 87%. Programul va funcționa până la sfârșitul anului viitor.

Olanda

161.929 de persoane infectate cu COVID-19 au fost înregistrate în Olanda, dintre care 6.546 de decese. Rata mortalității este ridicată, de 38,4/100.000 de locuitori, dar și rata de transmitere este mare. Acest lucru l-a determinat pe premierul Mark Rutte să aprecieze că situația este foarte rea. 

La fel ca în Marea Britanie, al doilea val a venit mai repede decât se așteptau autoritățile. Regulile au fost relaxate în timpul verii și a existat impresia că Olanda a învins epidemia. 

Dar testele și personalul aferent sunt insuficiente. Țara se poate descurca cu 17.500 pe zi, dar asta înseamnă că nu toți cei cu simptome pot fi testați. Există o glumă conform căreia guvernul adoptă sfatul obișnuit al medicului olandez: „Luați un paracetamol”.

În acest weekend trebuia lansată o aplicație de urmărire a contactelor, însă aceasta nu a avut loc.

Majoritatea barurilor și restaurantelor au registre cu datele clienților. 

În luna martie, Olanda a implementat un „blocaj inteligent”, astfel încât viața putea continua, în timp s-a limitat răspândirea virusului.

Abia ulterior oamenii au fost sfătuiți să poarte măști de protecție în toate spațiile publice închise. Dar introducerea obligativității măștii în două etape pare să fi afectat conformarea populației, astfel că puține persoane o poartă. 

Din punct de vedere economic, un imens pachet de sprijin a acoperit până la 90% din salarii. Antreprenorii pot solicita un ajutor de 1.000 de euro pe lună.  Dar accentul guvernamental este acum încurajarea oamenilor să se adapteze la „noua realitate economică”. Însă guvernul de la Haga este criticat pentru felul cum a gestionat criza sanitară, iar popularitatea executivului a scăzut cu 10%. Circa 66% din populație s-a exprimat în favoarea unor măsuri mai dure. Astfel că MIke Rutte s-a exprimat, în acest week-end, în favoarea unor noi restricții.

Spania

Decesele se situează la 32.929 de persoane, iar totalul infecțiilor a urcat la 861.112. Rata mortalității este astfel de 70,5/100.000 de locuitori. Spania este astfel cel mai afectat stat european de pandemie. 

De la situația dramatică din primăvară, au apărut noi focare, iar guvernul acceptă că un al doilea val lovește țara. În prezent, există mai mult de 10.000 de pacienți cu coronavirus în spitale.

Capacitatea de testare a crescut de la vârful primului val, la aproximativ 50.000 pe zi. Dar numărul variază semnificativ în funcție de regiune. 

Ministerul Sănătății dispune de o aplicație de urmărire, Radar Covid, dar mai puțin de 10% dintre spanioli o au pe telefoanele lor.

Guvernul a extins recent un sistem de facilități fiscale pentru întreprinderi, până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, care le permite companiilor să trimită lucrători acasă sau să își reducă orele, menținând ajutoarele de șomaj la 70%.

Deși infecțiile au crescut în aproape toate zonele țării încă din vară, unele regiuni au fost foarte afectate. În iulie și august, nord-estul Cataloniei, Țării Bascilor și Aragonului au înregistrat o creștere accentuată a cazurilor.

Recent, Madrid a devenit cea mai mare sursă de noi infecții. Autoritățile au introdus restricții locale pentru a combate focarele.

În unele cazuri, regulile sunt aplicate într-o regiune întreagă, cum ar fi închiderea cluburilor de noapte din Catalonia. În alte situații, deplasările sunt restricționate într-un oraș sau sat, iar localnicii sunt îndemnați să rămână acasă.

Măștile de protecție sunt obligatorii în toate locurile publice pentru oricine are peste 6 ani, cu unele excepții. 

Dar, în timp ce spaniolii respectă aceste restricții, au existat ciocniri tot mai mari între autoritățile naționale și regionale, reflectând politica profund polarizată a Spaniei. Guvernul național a impus restricții în Madrid și în câteva orașe din jur, în ciuda opoziției puternice a conducerii locale.

Un studiu recent realizat de Institutul Național de Statistică (INE) a arătat că 57% dintre spanioli au avut puțină sau deloc încredere în răspunsul guvernului la criză.

Situația din Asia

Coreea de Sud

Cu 24.703 persoane infectate și 433 de decese, rata mortalității în Coreea de Sud este de 0,8/100.000 de persoane. Viața a revenit aproape la normal datorită măsurilor care s-au bucurat de sprijin larg din partea populației. 

Coreea de Sud a fost una dintre primele state afectate de virusul SARS-CoV-2. La un moment dat, a avut cel mai grav focar de Covid-19, în afara Chinei continentale. Dar, în câteva săptămâni, medicii și oficialii din domeniul sănătății au reușit să controleze rata infecțiilor, de la un vârf de 1.000 de cazuri pe zi, la sfârșitul lunii februarie, până la niciun caz raportat până la sfârșitul lunii aprilie.

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul testării în masă și urmărirea strictă a contactelor. Țara avea pregătite truse de testare în termen de două săptămâni de la primul caz raportat, pe 20 ianuarie.

Testele Covid-19 au fost întotdeauna disponibile în clinici și spitale. Urmărirea contactelor se face prin supraveghere. Odată raportat un caz, registrele telefonice și bancare sunt analizate de echipele de urmărire pentru a încerca să afle unde a fost persoana infectată și cine a fost. Mesajele sunt trimise tuturor celor care ar fi putut intra în contact cu coronavirusul și îndemnându-i să facă un test.

Aceasta a fost una dintre cele mai controversate măsuri, dar majoritatea oamenilor au acceptat-o ​​și au acordat prioritate controlului pandemiei asupra propriei vieți private.

Există însă și măsuri stricte de carantină. Toți oamenii care se află în izolare trebuie să utilizeze zilnic o aplicație telefonică pentru a-și înregistra temperatura și simptomele. Cei care vin în țară trebuie să stea două săptămâni de carantină și să facă un test.

A merge oriunde fără mască este de neconceput aici. Este obligatorie pentru transportul public și taxiuri.

Dar toate aceste măsuri au ținut țara în afara blocajului și economia este în mare parte deschisă. Când infecțiile cresc, se iau măsuri mai stricte. Școlile au fost deschise în luna mai, dar unele au fost închise din nou după o creștere a cazurilor locale.

Cluburile de noapte și barurile de karaoke au fost închise, ca urmare a focarelor, și au rămas închise până în această săptămână. Vor fi redeschise numai dacă respectă reguli stricte de dezinfecție. Distanțarea socială nu mai este necesară.

Au existat programe de sprijin financiar.

Există încă cazuri raportate în fiecare zi, dar viața este cât se poate de normală. Călătoriile în țară sunt permise, localnicii se pot întâlni cu prietenii, se iese la terase. Elevii s-au întors la școală. Indiferent de temerile cu privire la confidențialitate, majoritatea le-au văzut ca un preț care merită plătit.

Singapore

Totalul infecțiilor a ajuns la 57.866, dintre care numai 27 de persoane au decedat. Rata mortalității este astfel sub 0,5 la 100.000 de persoane. Singapore a evitat, până acum, al doilea vârf în Europa.

Pe lângă testarea, urmărirea și izolarea contacților, a fost impusă purtarea obligatorie a măștii, s-au aplicat sancțiuni stricte pentru încălcarea regulilor. Jetonul, care poate fi purtat pe un cordon, utilizează Bluetooth pentru a căuta dispozitivele altor utilizatori și informează utilizatorul dacă a intrat în contact cu o persoană infectată. 

Singapore a fost prima țară din lume care a avut o aplicație telefonică de urmărire a contactelor, dar simbolul este văzut ca fiind mai fiabil. Inițial, a fost destinat persoanelor în vârstă, care poate nu au smartphone, dar apoi a fost adoptat și de tineri. 

Orașul-stat are 5,6 milioane de locuitori și a reacționat rapid încă de la început. Printr-un program meticulos de urmărire a contactelor și de carantină, infecțiile au fost menținute scăzute. Blocarea populației a fost evitată.

Dar un focar de masă în căminele lucrătorilor migranți cu salarii reduse a spulberat speranțele. În aprilie, Singapore a intrat în izolare, timp de aproape două luni, aducând economiei pierderi de 10 miliarde de dolari SUA pe lună. 

După șase luni, lucrurile par să fie sub control. Însă oficialii sunt acum mai modesti în ceea ce privește succesul lor. Majoritatea celor care au contactat virusul sunt ținuți în locuri special amenajate. Acestea sunt dedicate persoanelor care nu sunt grav bolnave, deci nu trebuie să fie spitalizate.

Cheia acestei strategii este deschiderea economiei și păstrarea deschiderii frontierei țării, dependentă de comerț. Economia se repornește încet, iar planul este de a trece la următoarea fază a programului de redresare, permițând mai multor oameni să se întâlnească în conferințe și nunți.

Totuși, afacerile au avut de suferit. Statul a acordat aproape 70 de miliarde de dolari subvenții salariale, împrumuturi companiilor mici și mijlocii și distribuirii în numerar către populație pentru a-și suplimenta cheltuielile.

Dar guvernul este extrem de îngrijorat de modul în care va merge economia, deoarece Singapore depinde de comerțul exterior, turism și călătorii. Oficialii spun că economia s-ar putea contracta cu 7% anul acesta, cea mai slabă performanță de după independență. Vicepremierul Heng Swee Keat a avertizat că țara se află într-un „moment critic” al dezvoltării sale economice.

 

 

×
Subiecte în articol: pandemie COVID europa coronavirus