x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crăciun sub bombardamente rusești: Nu există sărbători pentru inamic. 5 persoane au fost ucise în Herson

Crăciun sub bombardamente rusești: Nu există sărbători pentru inamic. 5 persoane au fost ucise în Herson

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2023   •   10:00
Crăciun sub bombardamente rusești: Nu există sărbători pentru inamic. 5 persoane au fost ucise în Herson
Sursa foto: Hepta

Bombardamentele rusești din regiunea Herson din sudul Ucrainei au ucis cinci persoane, inclusiv un bărbat de 87 de ani și soția sa de 81 de ani, care au murit în urma unei raiduri asupra clădirii în care locuiau.

Tirurile de duminică au rănit alte nouă persoane, inclusiv un copil de 15 ani, au provocat incendii în case și la o unitate medicală privată și au incendiat o conductă de gaz locală, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

"Nu există sărbători pentru inamic", a scris Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, pe rețelele de socializare, comentând atacul din Herson. "Ele nu există pentru noi atâta timp cât inamicul ne ucide oamenii și rămâne pe teritoriul nostru".

Bombardamentele din Herson au ajuns până în centrul capitalei cu același nume a regiunii.

Forțele rusești au abandonat orașul de pe râul Dnipro, în sudul Ucrainei, și malul vestic al râului în urmă cu peste un an, dar de atunci au supus multe zone unor bombardamente constante din pozițiile lor de pe malul estic.

Poliția regională a declarat că trei persoane, inclusiv un cuplu în vârstă, au murit în bombardamentele asupra unei clădiri de apartamente și a unei case particulare din orașul Herson. O femeie a murit în urma unui atac cu drone într-un orășel la sud de Herson, iar o a doua femeie a fost ucisă când un oraș situat mai la nord a fost supus unui tir intens.

La aproximativ 600 km nord-est de Herson, în orașul Horlivka, o zonă din regiunea ucraineană Donețk aflată sub controlul Rusiei, bombardamentele ucrainene au distrus un centru comercial și alte câteva clădiri.

Atacurile au ucis o femeie și au rănit șase civili, a declarat primarul din Horlivka, Ivan Prikhodko, pe Telegram. Nici informațiile rusești, nici cele ucrainene nu au putut fi verificate în mod independent.

Unii ucraineni ortodocși au sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat în iulie o lege care mută sărbătoarea publică de Crăciun la 25 decembrie, deși una dintre cele două organizații bisericești ortodoxe concurente din Ucraina rămâne la data de ianuarie dictată de calendarul iulian. Pentru a marca Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, Zelenski s-a adresat națiunii într-un videoclip filmat în fața Catedralei Sfânta Sofia din centrul Kievului, iluminată.

El i-a asigurat pe ucrainenii care luptă împotriva invaziei Rusiei în țară că "pas cu pas, zi de zi, întunericul pierde".

"Astăzi, acesta este obiectivul nostru comun, visul nostru comun. Și tocmai aceasta este rugăciunea noastră comună de astăzi. Pentru libertatea noastră. Pentru victoria noastră. Pentru Ucraina noastră", a declarat Zelenski.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bombardamente Herson