x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cranii umane pe post de cupe – acum 14.700 de ani

Cranii umane pe post de cupe – acum 14.700 de ani

18 Feb 2011   •   17:23

Oamenii care populau arhipelagul britanic foloseau cranii umane pentru a bea din ele, cel puţin asta e concluzia trasă după analizarea unor fragmente de schelet vechi de peste 14.000 de ani, descoperite recent în sud-vestul Angliei, relatează BBC.

Astfel, trei cranii vechi de 14.700 de ani, descoperite la Gough's Cave, Somerset, au fost atât de meticulos finisate, încât folosirea lor ca vase în care se ţinea lichid sau din care se bea pare a fi singura explicaţie plauzibilă, a fost concluzia experţilor de la Natural History Museum din Londra. Aceştia susţin că ineditele cupe-cranii erau folosite probabil în scopuri rituale.

“Dacă căutăm puţin observăm şi alte cazuri de folosire a unor cranii pe post de pocal în alte culturi, mai recente, cum ar fi cultura tibetană, sau în Fiji şi India”, a comentat dr. Silvia Bello, paleontolog şi autor principal al studiului cu privire la posibila utilitate a acestor cranii. Situl Gough's Cave este celebru pentru descoperirea în 1903 a omului de Cheddar, un schelet complet al unui bărbat ce a trăit în urmă cu peste 10.000 de ani.

De asemenea, pe acest sit au fost descoperite fragmente de oase umane ce au fost sparte pentru a fi extrasă măduva, un alt indiciu al unei populaţii străvechi ce practica probabil canibalismul. “Cred că realizarea de cupe din cranii ţinea de un ritual. Dacă ar fi vrut să spargă craniul doar pentru a extrage creierul pentru a-l mânca, ar fi putut obţine acest rezultat mult mai uşor. Dacă ar fi dorit doar să se hrănească, craniul ar fi fost foarte fragmentat. Însă în aceste cazuri se observă că ei încercau să păstreze cât mai mult din structura craniului întreagă. Urmele de tăiere din interior arată faptul că au curăţat craniile, îndepărtând ţesuturile moi”, adaugă Bello.

×